Съществуването на извънземни от трети тип е под въпрос

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Danielle Futselaar/SETI International
Антония Михайлова

Разумни цивилизации от трети тип според класификацията на Кардашев не съществуват. До този извод е стигнал Брин Лацки от Принстънския университет, публикувал статия по въпроса в arXiv.org.

През 1964 г. съветският астрофизик Николай Кардашев публикува статията „Предаване на информация от извънземни цивилизации“. В нея той е класифицирал разумните цивилизации по употребяваната от тях енергия.

Световете от първи тип употребяват енергия в обем, получаван от планета от нейното светило, цивилизациите от втори тип – планетна система от светилото (в рамките на сфера на Дайсън), от трети тип – в мащабите на галактиката, и от четвърти – от Вселената.

Отсъствието на цивилизации от трети тип се основава на три аргумента според учения. Първият се свежда то това, че разумните цивилизации може да живеят в черни кутии, чиито стени представляват непрозрачен екран от частици диполи.

Вторият аргумент предполага, че във всяка галактика има достатъчен материал за построяването на черна кутия, по-конкретно от космически прах, а неговото създаване не представлява трудност.

Третият аргумент предполага, че излъчването на стените на черната кутия я прави ярък източник на микровълново лъчение. Температурата на това лъчение трябва да е по-висока от тази на реликтовото.

Авторът привежда оценка на възможния спектър на черната кутия и размерите на заеманата от нея област (галактика). Обекти с подобни характеристики на микровълновото лъчение не са открити от Лацки.

Общо учените са изучили около три милиона галактики, съдържащи повече от 300 квадрилиона земеподобни екзопланети. Тези галактики, а също изследваните от Лацки десет хиляди галактични купа, се намират на не повече от 700 мегапарсека от Земята.

Авторът заключава, че дори ако в даден момент цивилизациите от трети тип са успели да построят черна кутия, тя няма да просъществува дълго. По-конкретно създаването на черна кутия в мащаб на Слънчевата система ще провокира екологична катастрофа за няколко столетия, пише Lenta.ru.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори