Как да се справим с манипулаторите и да ги изхвърлим от живота си

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако се чудите как да се справите с манипулаторите, има няколко начина да се предпазите от тяхното влияние и евентуално да ги разкарате от живота си.

Ние се сблъскваме с различни типове хора в живота си. За жалост бройката на негативните характери около нас е доста висока: токсични хора като нарцисисти, клюкари, обвинители, вечно оплакващи се и т.н. Сред тях има и манипулатори, които имат потенциала да изсмукват радостта на живота от нас. Затова е важно да имате план, как да се справяте с такива типове.

Манипулаторите владеят до съвършенство изкуството да изсмучат самоувереността ти и да я заменят със съмнение.

Такива хора дават най-доброто от себе си, за да докажат, че техните твърдения и мнения са обективни и достоверни факти. От друга страна те винаги са много загрижени за твоите проблеми в живота.

Това, което трябва да знаем на първо място е, че на тези хора изобщо не им пука за нашия живот, а ги е грижа единствено за собствените им интереси. Най-хубавото е, че винаги има начин да се справим с такива типажи, без да им позволяваме да ни свалят гарда.

Има някои драстични методи и солидни стъпки, които да предприемаме, за да се справим с манипулаторите и да изхвърлим токсичните елементи от живота си.

Избягвай всякакво влияние, идващо от тяхна страна

Първото нещо, което всяка жертва на манипулатор трябва да разбере: игнорирай този човек. Манипулаторът ще се върти във всички възможни посоки и ще заема различни позиции по различни теми, за да те убеди в невинността си, когато го държиш отговорен. Ще ти обещава неща, които никога няма да изпълни и непрекъснато ще те кара да изпитваш вина по всякакви поводи.

Най-голямата грешка, която може да се допусне, е да пробваш да оправиш нещата. Очаква те единствено разочарование и по-нататъшно затъване в капаните на манипулатора. Той иска да изучава емоциите ти, за да разбере личността ти и как работи мозъка ти.

Веднъж разбрал какво ти влияе, ще го използва, за да контролира решенията и действията ти. Затова трябва да го избягваш колкото е възможно повече. Понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, защото човекът може да ти е мениджър, „приятел“ – колега, съученик или дори член на семейството. Ключът е да го изслушваш, но да не действаш така както той очаква.

Удари центъра на неговата гравитация

Манипулаторът ще се опита да разпростре влиянието си върху социалния ти кръг, ще се сприятелява с твоите приятели и после ще ги настройва срещу теб. Точно тук трябва да обърнеш неговата игра срещу него.

Трикът е да идентифицираш нещата, които го вадят от зоната му на комфорт и да удряш точно там в точното време. Този начин за справяне с манипулатора е особено подходящ за онези, които не могат да го игнорират.

Трябва да локализираш центъра на неговата гравитация и да удариш там. Такива чувствителни точки може да са всичко – от приятели, през професионален кръг, познати и т.н.

Не оставай с впечатлението, че трябва да имаш негативни мотиви, за да атакуваш. Помни, че идеята е да защитиш себе си от такива общи негативни влияния, които за съжаление ги има навсякъде – в обществото, на работното място, в училище.

Като откриеш най-ценните притежания на манипулатора, близки хора и т.н. и се справиш тактически с тях, така че манипулаторът да остане беззащитен, е най-добрият начин да внесеш мир в собствения си живот.

Довери се на собствената си интуиция

Сигурно имаш близки приятели, членове на семейството, но именно ти си човекът, който разбира собствения си живот по-добре от всички останали. Често виждаш хора, които се лутат насам натам търсейки мнение от другите: „Каква магистратура да изкарам?“, „Дали тази е правилната за мен кариера?“, „Какво да правя с живота си?“, „Добра ли е тази връзка за мен?“

Въпросът е, че никой не може да дефинира твоя живот освен ти. Това е разликата между успешните хора и всички останали. Успешните и щастливи хора вярват в своите възможности и мечти, без да търсят одобрението на околните. Като осмислиш своите вярвания и ценности и се придържаш към тях, отнемаш на манипулатора всякакъв шанс да влияе върху решенията и живота ти като цяло.

Ето затова трябва да се доверяваш винаги на „чувството в стомаха си“ и собствената си преценка.

Кажи „не“ на компромисите

Вината е напълно безполезна, но за жалост влияе върху почти всички ни. От друга страна може да бъде използвана като мощно оръжие от манипулаторите. Той ще те кара да се чувстваш виновен за всички твои провали или несполуки, или за катастрофалните последствия от това, че си бил самоуверен или горд.

Манипулаторите просто не издържат, когато някой е щастлив и весел, затова ще използват оръжието срещу теб. Тяхната гледна точка е, че никой не трябва да се чувства осмислен и доволен от себе си.

Както споменахме по-горе, манипулаторите ще направят опит да инкорпорират елемента на съмнение в собствените ти качества, съмнение, което да удари по твоите възможности и самооценка. Така те вкарват насила във фаза на несигурност. С времето тяхното влияние върху теб започва да изисква все повече компромиси с твоите интереси, предпочитания, ценности, цели и т.н.

Единственото решение да се справиш в такава ситуация с манипулатор е директно – спри да изпитваш вина. Помни, че когато говорим за собствения си живот, не дължим нищо никому. Няма никакво значение към каква възрастова или социална група се числиш, нито етнос, образование или квалификация – винаги трябва да се гордееш със собствените си постижения и да вярваш в себе си.

За да се случи това, трябва да изградиш силна вяра в себе си и да стоиш настрана от манипулатори. Не прави компромиси със собствената си стойност и убеждения. Иначе рискуваш да тръгнеш по пътя на самоунищожението и безнадеждността.

За автора на тази статия: Лара Хокинс е сертифициран психолог с повече от десет години опит работа в различни корпоративни култури и пазари. Тя се занимава с образователни програми насочени към развиването на хора и писане на статии по темата. Оригиналната статия е публикувана тук.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори