Технологично сближаване в 8 области ще повиши значително продължителността на човешкия живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Технологиите не просто са подобрили живота ни; но благодарение на тях се е увеличила значително и средната му продължителност. През по-голямата част от историята, хората са живели средно около 25 години.

Истинското повишаване на средната възраст на човек се появява в началото на 20-ти век, когато всичко от създаването на антибиотици и прилагането на по-добра хигиена, от увеличената наличност на чиста вода и способността на медицината да се справя все по-добре с убийци като рак и сърдечни заболявания ни доведе до рутинна средна възраст от около 80 години. Но много учени смятат, че няма да се спре дотук.

Технологичното развитие подхранва тази убеденост. Пресечната точка на изкуствения интелект, облачните изчисления, мрежите, сензорите, роботиката, масивните набори от данни, биотехнологиите и нанотехнологиите, са пряко насочени към повишаване на границите на човешкия живот.

От макроскопска гледна точка, сега изследователите знаят, че има девет основни причини за стареене, вариращи от изчерпване на стволови клетки до епигенетична мутация и изтощение на теломерите. Пространството за повишено дълголетие се разширява и то в много конкретни посоки. Има безброй изследователи и поне две до три сериозни компании, работещи по всеки от тези въпроси.

Някои звучат точно като научна фантастика. Вземете например 3-D печатни резервни части на органи. Те трябва да се появят на пазара до 2023 г. До 2028 г. или малко след това, експертите вярват, че смъртта от органна недостатъчност може да се превърне в проблем, който да се управлява, а не тъжен факт от живота.

Samumed е друг пример, сякаш идващ от научната фантастика. Технически тази компания за биологични науки, базирана в Сан Диего, разработва лечения, насочени към сигналния път на Wnt, който играе основна роля в комуникацията със стволови клетки. Wnt са група от сигнални пътища, които започват с протеини, които предават сигнали в клетката чрез рецептори на клетъчната повърхност. В по-малко технически език, когато сигнализацията на Wnt върви безпроблемно, се получават 20 различни заболявания на стареене.

По-специално, Самумед постига голям напредък в борбата с рака, като лекарствата са насочени буквално, към всеки вид тумор. В едно проучване, лечение само с три дози напълно спира рака на панкреаса.

Различен подход, базиран на стволови клетки, се въвежда от Celularity, компания, основана от пионера на стволови клетки Робърт Харири. Експериментите на Харири показват, че стволови клетки, получени от плацентата на животни, могат да удължат живота им с 30% до 40%. Сега компанията работи, за да направи този подход жизнеспособен и при хората, използвайки невероятната способност на стволовите клетки да усилват възможностите на организма да се бори за излекуване.

Освен потискане на болестите, свързани със стареенето, изследователите постигат голям напредък и в усилията за излекуване на наследствени болести. От близо 50 000 генетични заболявания, единични мутации в ДНК причиняват около 32 000. Тук CRSPR идва на помощ. Тази година видяхме технологията, която ни позволява да се насочим към точни места в генетичния код и след това да пренапишем ДНК, да изтрием сърповидно-клетъчната анемия. Това не означава, че са излекували болестта. Просто тя е изтрита завинаги. Но същата тази технология може да се използва при почти всяко друго заболяване идващо от мутация. Това е една технология и 32 000 заболявания, които могат да бъдат изтрити завинаги.

Какво добавя всичко това? Ръководителят на Google за инженеринг, иноваторът и визионерът Рей Курцвайл, често обсъжда концепцията за „скорост на бягство на дълголетието“ или точката, в която науката може да удължи живота ви с повече от година за всяка година, през която сте бил жив. Колкото и далечно да звучи това, според Курцвайл ние сме много по-близо, до тази точка, отколкото може да очакваме. „Вероятно сме отдалечени само още 10 до 12 години от тази точка“, твърди Курцвайл.

И дори ако Курцвайл бърка с десетилетие или две, междувременно възможността 100 годишните да станат новите 60 годишни, това звучи все по-малко научно фантастично.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори