Редовната консумация на люто може да предпази от ранна смърт

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Добавянето на малко люто към храната може да предотврати ранна смърт, сочи ново изследване.

Учени от неврологичния институт IRCCS в Позили, Италия, са изследвали консумацията на люти чушки при повече от 22 800 възрастни.

Те откриват, че тези, които ядат люто повече от четири пъти седмично, са с 44% по-малка вероятност да умрат от коронарна болест на сърцето – когато кръвоносните съдове се стесняват поради натрупване на плака – през следващите осем години.

Рискът им да умрат от мозъчно-съдови заболявания като инсулт също спада с 61%, показват резултатите. Тези състояния засягат кръвоносните съдове, доставящи кръв на мозъка.

Средиземноморската диета – богата на зехтин, зеленчуци и риба – отдавна се възхвалява за здравословните си свойства и предпазването от болести на сърцето.

„Пиперът от люти червени чушки е основен компонент от нашата хранителна култура“, казва авторът на изследването проф. Лиша Яковиело.

„Виждаме го да виси на италиански балкони и дори изобразен в картини и изработен като бижута.“

„През вековете полезните свойства на лютия пипер и лютите чушки са били свързани с неговата консумация, но най-вече въз основа на анекдоти или на традиции. Сега за първи път едно сериозно научно изследване се опитва да покаже ползата от лютото.

„Важно е изследването да се занимава сериозно с това, като предоставя строги данни и научни доказателства“.

Учените анализират участниците в проучване, наречено Moli-sani. То започва през март 2005 г. и анализира здравето и генетиката на около 25 000 души, живеещи в района на Молизе в Южна Италия. За около осем години 1236 от участниците са починали.

Изследването показва, че сред починалите са попаднали повече от хората, които никога или много рядко са яли лют червен пипер в сравнение с тези, които са го правили редовно или поне няколко пъти в седмицата.

Резултатите, публикувани в списанието на Американския колеж по кардиология, показват, че хората консумиращи люто са с 34% по-малка вероятност да умрат от някаква форма на сърдечно заболяване и с 23% по-малко изложени на риск от смърт от каквато и да е причина през последващия период.

Изследването установява, че пикантната храна е особено полезна за участниците, които нямат високо кръвно налягане поне в началото на проекта.

Независимо от това обаче, яденето на люти чушки се оказва от полза за всички участващи, независимо от останалата част на диетата им.
„Интересен факт е, че рискът от смърт не зависи от типа диета, която хората са следвали“, казва водещият автор на изследването д-р Мариа- Лаура Боначо.

„С други думи, някой може да спазва здравословната средиземноморска диета, някой друг може да се храни по-малко здравословно, но за всички тях лютият пипер има защитен ефект.“
Подобно на лютите чушки, лютият пипер е член на семейство от рода Capsicum.

„Знаем, че капсаицинът (химическо наименование: 8-метил-N-ванилил-6-ноненамид) е активното вещество на лютите чушки, които макар и да се консумират по различни начини по целия свят, могат да упражняват защитно действие за нашето здраве“, заявява професор Яковиело.

Растенията от род Capsicum са богати на антиоксиданти и други хранителни вещества. Пикантната храна има и друго положително действие – може да насърчи загубата на тегло, като „разпали“ метаболизма ни.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори