Томас Едисън вярвал в призраци и искал да създаде „духофон”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

http://www.biography.com
Антония Михайлова

Животът на Томас Едисън, както и животът на много други гении, бил пълен с възходи и падения.

Американецът на първо място е известен на света благодарение на изобретяването на фонографа, усъвършенстването на телеграфа, телефона, киноапаратурата и участието в разработката на един от първите успешни пазарни варианти на електрическата крушка с нажежаема жичка.

Не по-малко обсъждан детайл от биографията на Едисън е противостоянието му с Никола Тесла. Но и това не е всичко, с което е забележителен животът на този изобретател.

Както става ясно, Едисън искрено е вярвал в съществуването на призраци и във връзка с това искал да разработи телефон за разговор с покойници – така наречения духофон. За това свидетелства слабо известна глава от френския превод на мемоарите на изобретателя, излезли на бял свят в началото на март т.г., съобщава France-Presse.

За опитите да изобрети такова устройство американецът разказвал в последната глава от своите записки (Diary and Sundry Observations), публикувани посмъртно през 1948 г. В англоезичните версии на записките финалната глава за окултните експерименти на Едисън обаче била изрязана. За щастие тя се съхранила във френското издание от 1949 година и оттам била пренесена в новата книга за изобретателя.

Съобщава се, че Едисън започнал конструирането на „духофона“ в края на 1870 г. Според замисъла на изобретателя въпросното устройство трябвало да усилва звуковите сигнали от фонографа. Освен това изобретателят сключил договор със своя колега инженер Уилям Уолтър Динуиди първият от двамата, който умре, да се опита да изпрати на втория послание от отвъдното.

Всичко това свидетелства, че Едисън не само вярвал в съществуването на призраци, но и че установяването на контакт с тях е реално.

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори