Този стартъп буквално убива в името на науката

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Един стартъп обещава да убие своите потребители. С подкрепата на акселератора Y Combinator стартъпът Netcome иска да запази твоя мозък и в някакъв момент напред в бъдещето да ъплоудне колкото е възможно повече от теб, дълго след смъртта на физическото ти тяло. На своя уебсайт Netcome смело пита: „Какво, ако ти кажем, че можем да бекъпнем твоето съзнание?“

Основното предположение зад Netcome е просто, но изпълнението може да се окаже ходене по тънък лед. На теория компанията иска да използва специално разработено химично решение, с което да предпази тялото за стотици години. Те възнамеряват да запазят мозъка достатъчно добре, така че да се запазят спомените. Те действат единствено на базата на вярата, че в рамките на настоящия век ще стане възможно да се дигитализират и даунлоуднат спомените на човек, така че да може да се възстанови съзнанието му.

До момента Netcome са използвали своето решение успешно за запазване на свързващия елемент, който обхваща всички невронни връзки в мозъка на заек и се надяват, че човекът може да е следващия.

Това звучи невероятно, но има уловка. Както обяснява Робърт МакИнтайър, съосновател на Netcome, пред изданието Technology Review, тяхната техника е „100 % фатална“. Netcome са развълнувани и доволни, че уникалният им метод ги различава, но независимо колко революционни са научните ти достижения, не можеш просто да убиваш хора.

За да заобиколи това „малко неудобство“, компанията работи с адвокати с експертиза върху двегодишния Закон на Калифорния за опция за прекратяване на живота (End of Life Option Act), който позволява на терминално болни пациенти да изберат медицински асистирана смърт. Те вярват, че ако им бъде разрешено да използват своя метод в такива случаи, то много от пациентите, страдащи от такива заболявания, биха избрали да се възползват.

Доброволците ще бъдат поставени на машина „сърце-бели дробове“ и под генерална анестезия. Тогава химичното решение на Netcome ще бъде влято в големите артерии през врата. Пациентите ще останат живи по време на процедурата, но не за дълго.

Всичко това може да изглежда ужасяващо, но компанията вече списък с чакащи. Засега е невъзможно да се каже, дали усилията на Netcome ще се увенчаят с успех, защото те работят под условие, че бъде открит начин да се дигитализира съзнанието в някакъв бъдещ момент. Но хората, които са се записали за „услугата“, се надяват някой ден след смъртта да се „събудят“ като версия на себе си за нов, дигитален живот…

Източник: Futurism.com

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори