Тълкуване на сънища и предсказания в Древна Месопотамия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

"Сън", картина на Пиер Сесил Пюви де Шаван, 1883 г.
Антония Михайлова


Тълкуването на сънища е форма на гадание, при която сънищата се използват за предсказване на бъдещето. Тази форма на предсказания е използвана в много части по света, включително Древна Месопотамия, и се прилага и до днес.

За тълкуванията на сънищата в Древна Месопотамия може да се разбере от литературата, по-конкретно от епичната поема „Гилгамеш и Атрахасис“ и „Асирийска книга на сънищата“.

Атрахасис

В литературата на Древна Месопатамия се описват сънищата и техните функции. Обикновено те са използвани като средство за предсказание на надвисващата съдба. В месопотамската версия „Атрахасис“ главният герой Атрахсис („изключително мъдър“) е предупреждаван насън за разрушително наводнение.

Египетската Книга на сънищата. (The British Museum)

Египетската Книга на сънищата. (The British Museum)

Сънищата на Атрахасис му били изпратени от боговете. В една част от текста Атрахасис предлага дар на бога Еа (Енки), за да получи сън от божеството.

„Нека оросяващата вода да вземе това, нека реката го носи,
Нека дарът бъде положен пред Еа, моя бог,
Нека Еа го погледне и помисли за мен!
За да мога да видя сън през нощта.“

Сънят на Енкиду

Сънищата като предупреждение за наближаваща гибел са описани в друго произведение на древната месопотамска литература, в сказанието за Гилгамеш. В това сказание Енкиду (приятел на Гилгамеш) вижда сън, в който боговете решават, че той трябва да умре като наказание за участието му в убийството на Небесния бик и Хувава. Енкиду също сънува, че го хващат и носят надолу, към ада.

Клинопис с епичната поема за Атрахасис в Британския музей.

Клинопис с епичната поема за Атрахасис в Британския музей.

„Той (човекът, описан от Енкиду) ме хвана и ме заведе долу,
в тъмния дом, жилището на бога Еркала,
В дома, който не може да напусне този, който е влязъл.
По пътя, където се пътешества в една посока,
В дома, където тези, които остават, са лишени от светлина,
Където прахът е тяхна храна и глината е техен хляб.“

В съответствие с този сън Енкиду се разболява и накрая умира.

Енкиду

Енкиду

„От деня, когато той видя този сън, силата му секна. Енкиду лежа там първи ден, след това втори. Болестта на Енкиду, докато той лежеше, ставаше все по-лоша, тялото му отслабваше.“

Сънят на Думузи

Друг пример за сън, носещ зловещи послания, е даден в текст, известен като „Сънят на Думузи“. Легендарният крал Думузи, който живял преди Потопа, вижда насън своята собствена смърт. За разлика от съня на Енкиду неговият е пълен с метафори и кралят вика сестра си Гестин-ану, за да му помогне в тълкуването. Такъв е сънят на Думузи:

„В моя сън тръстиката се издигаше за мен, продължаваше да расте за мен; самотна тръстика клатеше главата си към мен; двойна тръстика се отдели от мен. Високи дървета в гората се надвесиха над мен. Водата се изливаше в свещените ми въглени, моята пастирска тояга изчезна. Сова отмъкна агне от кошарата, сокол улови врабче на тръстиковата ограда, моите козли влачеха тъмните си бради в праха за мен и моите овни ровеха земята с дебелите си крака за мен. Думузи беше мъртъв и кошарата беше омагьосана.“

Сватбата на Думузи и Инана. (Public Domain)

Сватбата на Думузи и Инана. (Public Domain)

Гестин-ана изтълкувала съня на брат си по следния начин:

„Тръстиката, издигаща се за тебе и която продължава да расте за тебе, са бандити, които се надигат срещу теб от засада. Самотната тръстика, която клати глава, е твоята майка, която те е родила. Двете тръстики, от които едната е била отделена от тебе, сме аз и ти, едната ще бъде отделена от тебе. Високите дървета в гората, надвесващи се над теб, са злобни хора, които ще те уловят в двореца. Водата, която се излива върху свещените ти въглени, означава, че кошарата ще стане дом на тишина.“

Тълкуватели на сънища

Древните жители на Месопотамия са се отнасяли сериозно към своите сънища. Сред тях е имало професионални тълкуватели.

Една от най-известните книги, тълкуващи сънищата, е така наречената Асирийска книга на сънищата, написана на глинени таблички и открита в библиотеката на асирийския цар Ашурбанипал. На една от табличките пише, че ако насън човек бяга няколко пъти, то той ще загуби всичко, което има.

Ancient Origins

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори