Учен от SETI: Извънземните вероятно са роботи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Netjunkz
Ивайло Красимиров

Нашето търсене на извънземни винаги било вкарвано в рамката на собственият ни опит с различните форми на живот, затова сме търсили светове с подобни на земните характеристики. Според астроном от SETI обаче, това ограничава търсенето на интелигентни форми на живот.

Сет Шостак, старши астроном в SETI, казва, че трябва да разширим търсенето и да включим в него съзнателни извънземни машини. Според него за времето, в което ние можем да открием и да взаимодействаме с извънземни, те трябва да са развили напреднала технология от типа на изкуствения интелект.

За да вникнем в неговата гледна точка, е необходимо да се вгледаме в собствения си технологичен напредък. Технологията се развива експоненциално и мнозина са мнение, че разработването на суперинтелигентен изкуствен интелект (ИИ) не се свежда до „дали“, а до „кога“, казва Шостак пред BBC.

Защо извънземните трябва да са нещо различно? „Ако ние сме в състояние да разработим ИИ само в рамките на стотина години отстояние от изобретяването на радиото, то всякакви извънземни, с които бихме могли да се свържем, е много вероятно да се преминали далеч отвъд тази точка.“

Как тази тези би могла да се отрази на търсенето? Ако извънземните наистина са обърнали биологичните си тела в дигитални форми, то ние би трябвало да претърсваме региони, които биха били атрактивни за дигитални форми на живот. Тови би трябвало да включва региони, богати на енергия като центъра на галактиката или пък региони, богати на минерали.

Не за първи път Шостак лансира тази идея. Той написа статия в Acta Astronautica още през 2010 г., в която описва детайлно теорията си.

Когато търсим извънземен живот, ние търсим светове подобни на Земята, екзопланети като Проксима Б или светове, които отговарят на условията Голдилокс. Според Шостак обаче, извънземните форми на живот биха могли да бъдат много по-разнообразни, ако са в дигитална форма.

Това е причината усилията на SETI да са важни. Учените търсят не просто светове, на които е възможно да има живот, а всякакви сигнали, които извънземен разум би могъл да изпрати в космоса.

Ако аргументите на Шостак са правилни, то развиването на изкуствен интелект може да се окаже единственият начин за човечеството да се превърне в космическа раса. Дигитализацията може да се окаже ключ към решаването на проблема с големите разстояния и дългите галактически пътувания, както и с извличането на огромните количества енергия, необходими за цивилизации Тип 2 и Тип 3.

Категории на статиите:
Вселена

Коментари

  • Извънземните посетители на планетете със свои превозни средства са странстващи в безпределността И.И. изкуственни неживи биологични същности. Човеците на планетата с преродени духове в живи биологични мислещи същества също са извън планетни. Тяхното количество до скоро е било > 900 000 000 000 души очакващи прераждане на планетата. Досъигали са > 90% от населението на планетата да са преродени извънземни души. Останалите преродени сега са < 10%. Не е фантастика. Обясненията са продължителни за да се описват тук. Преселването на други планети е допустимо само със способа на души. Това което науката предлага разселването на биология на човек е невъзможно. Прераждането е само с помоща на души. Който убеждава човек за пренасяне – разселване на биологични същетва на други вселенски места е само научен фантаст. Но свободата за която говори човек е личносттна и не е добре да се отказва от нея, или да я предава на други човеци, независимо от техния авторитаризъм, като вяра в казаното от тях.
    ИлмороПавел.

    Павел 23 ноември 2016 18:10 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори