Учен разкри природата на шестото чувство

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова


Ново изследване, публикувано в изданието PLOS ONE, хвърля светлина върху природата на така нареченото шесто чувство. Учените са установили, че паранормалните способности често могат да се обяснят с природата на човешкото зрение и мозък.

„Понякога на хората им се струва, че чувстват това, което не може да се види с очите. Но това не е магия или шесто чувство – подобни учения може да се обяснят с особеностите на обработката на визуалната информация от нашия мозък“, обяснява авторът на работата Пирс Хау (Piers Howe) от университета на Мелбърн.

Интересът на Хау към този проблем се появил, когато една от студентките му започнала да твърди, че притежава шесто чувство.

„Тя разказваше, че знае неща, които никога не е виждала. Например разбрала, че неин приятел е пострадал при нещастен случай, макар той да не ѝ разказвал за това“, пояснява Хау.

Ученият се отнесъл скептично към твърдението на студентката и заедно с аспирантката Маргарет Уеб решил да изясни защо хората понякога си приписват свръхестествени способности.

Уеб снимала свои приятели, като направила по две почти еднакви снимки на всеки. Между снимките имало малка разлика – например на едното изображение човекът бил с очила, а на другото – без.

Изследователите показвали всяка снимка на доброволци за 1,5 секунди, като правили едносекундна пауза между демонстрациите. След това доброволците трябвало да кажат дали са забелязали разлики между снимките и ако е имало, то какви са те. Вариантите за отговор били предлагани във вид на списък.

Доброволците почти винаги забелязвали разликата между снимките, но трудно описвали конкретни разлики, дори ако те били силно забележими, например изчезването на човек с мексиканска шапка.

Хау се досетил, че мозъкът моментално регистрира измененията във визуалните параметри на изображението (осветление, цвят, размери и контраст), но това не помага на човека да разбере какво конкретно се е променило в картината.

При втория експеримент студентите разглеждали двойки изображения, съдържащи множество червени и зелени кръгчета. Разликата между картините била в това, че някои от кръгчетата сменяли цвета си с противоположния.

Както и преди, доброволците забелязали измененията, но не можели да обяснят в какво се състоят те. Но когато при промяната на цвета общото количество на кръгчетата оставали неизменни, доброволците изобщо не забелязвали разлика между изображенията.

Както смята Хау, получените данни позволяват да се обясни шестото чувство на хората – очевидно регистрацията на нюансите във визуалните образи протича автоматично в човешкия мозък, подминавайки съзнанието. Например студентката на Хау, която твърдяла, че има екстрасензорни способности, тайно от самата себе си е реагирала на слабо забележими изменения във външността на своя приятел (малки порязвания или превръзка).

„Нашите изследвания няма да убедят тези, които вярват в свръхестественото, макар че това е приятно – да си мислиш, че си надарен с паранормални способности“, заключава Хау.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори