Учен създава изкривяващ пространството двигател в гаража си

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Дейвид Парис показва V-образни детайли, които са му необходими за създаването на първия в света деформиращ пространството двигател с ниска мощност.
© Chris Machian/The World-Herald
Антония Михайлова

Жител на американския щат Небраска се е заел с разработването на космически двигател в гаража си. Става дума за двигател, който е способен да изкривява пространствено-времевия континуум.

Както съобщава изданието Omaha.com, мъжът иска да създаде работещ прототип, преди това да стори НАСА.

62-годишният учен Дейвид Парис е превърнал собствения си гараж в лаборатория и е пристъпил към конструирането на т.нар. уарп двигател. Неговата технология, както се смята, ще позволи на човека да преодолява огромни междузвездни разстояния със скорост, превишаваща светлинната.

Парис дори успял да сглоби V-образен мотор, изкривяващ континуума, с работна мощност само 100 вата. Как точно става това, изобретателят не казва, като споменава само, че начинът, по който се държи пространството близо до двигателя, в привичната физическа реалност е невъзможно.

Бившият професор по физика от университета на Небраска Джак Кашер потвърждава пред Omaha.com, че не смята конструкцията на Парис за фантастична. По думите му ученият действително е успял да постигне определен прогрес в тази област и професорът няма да се учуди, ако НАСА се „хване“ за разработката му.

В същото време Кашер отбелязва, че работата на изобретателя още е много далече от завършване и едва ли в близко време ще може да получи реално финансиране, но ако такъв двигател може да се създаде някога, то това ще е само по този начин – в гаража.

През есента на 2014 година Дейвид Парис се опитал да събере пари за изследването си в Indiegogo. Кампанията завършила с неуспех – от необходимите му 80 000 долара ученият успял да получи малко повече от 2500.

Blue Bird II е 7х7-метров космически кораб, които Парис също прави в гаража си.
© Chris Machian/The World-Herald

През 2012 година на конференция в Хюстън представителят на НАСА Харолд Уайт обявява възможното създаване на уарп двигател. Както отбелязва тогава представителят на космическата агенция, технологията на уарп двигателя вече не бива да се смята за невъзможна и може да се оцени като правдоподобна.

Хипотетичният принцип на работата на уарп двигател е основан на необходимостта от създаване около космическия кораб на поле с особено изкривяване – разширяваща се деформация на пространство-времето пред съда и свиваща се деформация зад него. При това самият кораб в полето на изкривяване остава неподвижен – премества се само образувалият се около него уарп мехур.

За масова популяризация на теорията за уарп двигател е послужил сериалът „Стар Трек“. Показаният в сериала звездолет „Ентърпрайз D“ може да развива скорост до 9,8 уарпа, тоест да превишава скоростта на светлината повече от девет хиляди пъти.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори