Учени засякоха „невероятни“ повторения в данните за руската COVID-19 ваксина

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

26 учени, повечето от които работещи в университети в Италия, са подписали отворено писмо, поставящо под въпрос достоверността на данните, представени в ранната фаза на изпитание на руската COVID-19 ваксина, наречена Спутник-V.

Учените се обръщат към The Lancet, международен медицински журнал, в който Московския Гамалея Институт публикува резултатите от ранните изпитания на ваксината, твърдейки че са забелязали повтарящи се модели в данните, които изглеждат „твърде невероятни.“

Писмото, публикувано в личния блог на един от подписалите, твърди, че резултатите от изпитанията във Фаза 1 и 2 показват идентични нива на антитела у множество участници.

„На базата на прости вероятностни оценки фактът, че се наблюдават толкова много точки от данни, запазени сред различните експерименти, е много малко вероятен“, се казва в отвореното писмо.

Все пак учените казват, че са базирали своите заключения върху обобщените данни, публикувани в журнала, а не върху оригиналните данни.

„При липсата на оригинални цифрови данни не могат окончателно да се направят заключения относно надеждността на представените данни, особено по отношение на откритите дублирания „, се казва в писмото.

Институтът Гамалея, разработил ваксината отхвърля критиката.
„Публикуваните резултати са автентични и точни. Прегледани са от пет рецензенти от The Lancet,“ казва в изявление Денис Логунов, заместник директор на института.

Той казва, че институтът е предоставил суровите данни в пълен обем на The Lancet. “Ние предоставихме данните, които бяха произведени (в експеримента), а не данни, за които се предполага, че трябва да задоволят италианските експерти”, казва още Логунов.

Наор Бар-Зеев, заместник-директор в Училището за обществено здраве „Джон Хопкинс“, който е преглеждал руските данни, защити своя анализ на изследването.

„Науката трябва да поддържа баланс между недоверие, скептицизъм и доверие,“ казва той. „Резултатите са правдоподобни и не са много различни от тези, наблюдавани при други AdV вектори“, категоричен е той. Изследователите са предоставили повече подробности, отколкото е било необходимо за прегледа, и са отговорили на въпросите му „интелигентно и по същество“. „В крайна сметка, не видях причина да се съмнявам в легитимността на тези резултати в сравнение с други, които съм чел и рецензирал. Но разбира се, човек никога не може да знае“, казва той в имейл.

Говорител на The Lancet заяви, че изданието е поканило авторите на изследването да отговорят на въпросите, повдигнати в отвореното писмо. Те следят ситуацията от близо, допълни той.

Русия публикува резултатите от изпитанията във Фаза 1 и 2 миналия петък (04.08.20). В тестването, проведено през юни и юли т.г. са се включили 76 участници. Доброволците са развили положителен имунен отговор без сериозни странични ефекти, казват авторите на изследването.

Фаза 3 изпитанията стартираха на 26 август с 40 хиляди доброволци, от които 31 хиляди вече са се записали, казва министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори