Унусептий ще стане елемент 117 в периодичната таблица

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© LLNL
Антония Михайлова

Откриването на 117-ия елемент на периодичната таблица е потвърдено официално след четири години изследвания.

Елемент 117, известен като унусептий, първоначално е открит през 2010 г. от екип американски и руски физици в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна.

Четири години били необходими за потвърждаването на откритието. През това време се опитвала да го пресъздаде друга независима група изследователи от Международния съюз за теоретична и приложна химия, но накрая учените успели.

Благодарение на този резултат сега елементът може да получи своето официално название и да бъде записан в периодичната таблица, разширявайки нашите знания за трансурановите елементи.

Повторното създаване на елемент 117 е дело на екип от Немския център по изучаване на тежките йони „Хелмхолц“. Резултатът от експеримента е съобщен от учените на страниците на Physical Review Letters. Както и екипа в Дубна, немската група успяла да създаде новия елемент благодарение на реакцията на калциеви йони с радиоактивен берклий, което се оказало трудна задача.

„Създаването на елемент 117 е абсолютна граница на химията“, казва проф. Дейвид Хинд от Австралийския национален университет.

Както и други елементи от трансурановата група, унусептий се явява изключително нестабилен и неговият период на полуразпад е около 80 милисекунди. Това време обаче е много повече, отколкото очаквали учените, затова те предполагат, че за теоретичния елемент 118 може да се намери цял така наречен остров на стабилност, където елементите ще имат периоди на полуразпад, продължаващи часове, дни и дори години.

Според авторите потвърждението на съществуването на елемент 117 „е важна крачка напред и дава шанс за откриването на свръхтежки елементи с по-дълъг живот, разположени на „острова на стабилността“.

Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори