В първото глинено CD минотавърът възпява майката

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Хиляди години преди Рождество Христово хората са използвали дискове за записване на информация – тези първи дискове са били глинени и за да се разчетат, е достатъчно да се въртят в ръце. Компютърът се е появил векове по-късно.

„Първият CD-ROM на Минотавъра“ са нарекли учените загадъчен фестски диск, който представлява кръгла глинена табличка с надпис, разположен по спирала.

Специалистите са определили, че дискът се отнася към средната минойска епоха, второто хилядолетие преди новата ера, и е създаден от загадъчната минойска цивилизация, живяла на Крит и безследно изчезнала педи хиляди години.

Според легендата именно на Крит, в двореца на цар Минос, е обитавал минотавърът – чудовище с тяло на човек и глава на бик, на което принасяли човешки жертви и победено от Тезей.

Дискът е открит през 1908 година във Фест, в руините на двореца. Историци и лингвисти и до днес се опитват да разгадаят надписа върху него – той се състои от странни знаци, сред които се среща човешка глава.

Проф. Гарет Овънс от Технологичния институт на Крит твърди, че е прочел няколко думи. Той смята, че някои от тях може да се идентифицират като производни на думата „майка“. Те се отнасят към Богинята Майка, заемаща важно място в пантеона на древния Крит.

Изследователят е идентифицирал отделни знаци като срички – I-QE-KU-RJA, съчетанието I-QE означава „важна дама“, а AKKA – „бременна жена“. Ученият, в съавторство с Джон Колеман от Оксфордския университет, е публикувал резултатите в сп. Archaeology News Network.

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори