Повече от 2000 километра от Китайската стена липсват

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

©Mark Holmquist via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Димитър Димитров

Великата китайска стена се разпростира на повече от 20 000 километра. Освен известната каменна конструкция стената се състои от много разклонения, хълмове и изкопи. Но само 8,2 процента от Великата китайска стена са в добро състояние, докладват Маги Уонг (Maggie Wong) и Серена Донг (Serena Dong) за CNN.

Секторите, които са най-застрашени от разрушаване, датират от династията Минг, която е просъществувала от 1368 до 1644 година. Bejing Times изчислява, че 30 процента от стената, строена по времето на династия Минг, са изчезнали заради ерозия или човешка намеса.

„Експертите смятат, че ситуацията може да се влоши, защото не се прави достатъчно да се опазят и малкото останали здрави сектори“, пишат репортерите.

„Тъжно е да наблюдаваме незавидното положение, в което се намира Великата китайска стена“, казва Мей Жингтян (Mei Jingtian), която работи от три десетилетия като доброволец за опазването на ценната структура. Тя също е основала Асоциацията за опазване на Великата стена (Great Wall Protection Association).

Повечето туристи посещават реставрирания сектор от времето на династия Минг, който се намира северно от Пекин. Но става все по-популярно да се посещават по-отдалечени райони и разклонения, а това създава проблеми. Донг Яохой (Dong Yaohui), който е заместник-директор на Обществото на Великата китайска стена (Great Wall of China Society), казва, че местните понякога вземат гравирани тухли от отдалечените сектори на стената, за да ги продават на туристите.

Метеорологичните условия през годините също са навредили доста и Йаохой отбелязва, че опазването и реставрирането на стената е почти непосилно предизвикателство. Китайците ще трябва да измислят оригинално решение, ако искат да спасят това ценно историческо съкровище.

 © Ming Xia

© Ming Xia

Държавата вече е решила да пожертва един сектор от стената, който е предназначен за рисуване на графити и драскане от туристи. Това е отчаян опит да се предпази от вандализиране останалата част. Властите имат идея да поставят и електронна тъчскрийн (touch-screen) стена в бъдеще, на която хората спокойно да драскат, без да нараняват оригиналната конструкция.

Smithsonian

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори