Венера в детайли: какво знаете за „сестрата на Земята“?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Венера неслучайно е наричана „сестра на Земята“: двете небесни тела си приличат както по размери, така и по състав. Но условията на тези две планети от земната група се различават силно.

Венера се крие под гъст слой облаци, които задържат топлината и нагряват нейната повърхност до температури, достатъчни да се разтопи олово.

Предоставяме на вашето внимание няколко интересни факта за Венера:

© ESA/AOES

© ESA/AOES

Венера е кръстена в чест на богинята на любовта и красотата от римския пантеон. Смята се, че планетата е отъждествявана с богинята във връзка с това, че сияела по-ярко от останалите четири планети, известни на астрономите по това време.

Периодът на въртенето на планетата е равен на 243 земни дни.

Повърхността на Венера се състои от породи, сходни по химичен състав с вулканичните породи на Земята.

Венера се върти в посока, обратна на посоката на другите планети. Това означава, че на планетата Слънцето изгрява от запад и залязва на изток.

Атмосферата на Венера се състои основно от въглероден диоксид и азот. Повърхността на планетата е изцяло скрита от гъсти облаци, състоящи се от капки сярна киселина.

Повече от 40 космически апарата са изследвали тази планета.

Естествени спътници, както и пръстени, не са откривани на Венера.

Венера е известна и като Вечерница, и като Зорница. Това се дължи на факта, че планетата най-добре се вижда малко преди изгрев или известно време след залез-Слънце.

© NASA/JPL

© NASA/JPL

На Венера не са откривани никакви признаци на живот. Според учените температурата на повърхността ѝ е около +480 °C, което прави това място невъзможно за живот.

Венера е най-ярката планета на небето и третият по яркост астрономически обект след Слънцето и Луната.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори