Вероятно извънземни не посещават Земята, но това не означава, че ги няма

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

©PHL @ UPR Arecibo, ESA/Hubble, NASA
Ивайло Красимиров

Преди повече от 60 години ученият Енрико Ферми е на обяд в Лос Аламос и обсъжда с колеги последните съобщения за летящи чинии и шансовете за интелигентен извънземен живот, когато задава известния въпрос. „Но къде са всички?“ той пита трима други ядрени физици.

На фона на възраждането на интереса към темата в очакване на доклад на американското разузнаване за „неидентифицирани въздушни явления“, много хора задават същия въпрос – и се чудят дали вече извънземните са тук.

Наскоро неназовани служители, които бяха запознати със съдържанието на доклада, заявиха пред New York Times и CNN, че правителството не е намерило доказателства, че „неидентифицираните летящи обекти“ са извънземни космически кораби, но не е стигнало до окончателно заключение за това какво представляват те и „НЛО“ ли са.

Експерти са заявили пред изданието USA Today, че въздушните явления е малко вероятно да имат извънземен характер, но мнозина вярват, че съществува интелигентен извънземен живот.

„Повечето астрономи са на мнение, че той (интелигентният живот) съществува някъде във Вселената“, казва астрофизикът от Университета в Манчестър Кристофър Конселис. „И ако съществува, колко често срещан е интелигентният живот? Или супер интелигентния живот?“

Множество пилоти на американския флот съобщават, че са виждали неидентифицирани въздушни явления в американското въздушно пространство през последните години, а висшите разузнавателни и военни служители трябва да представят доклад на Конгреса този месец, посветен на темата.

Докато докладите често се свързват с дълга история на предполагаеми наблюдения на НЛО и отвличания на извънземни, няколко астрофизици заявяват, че са скептични, че явленията имат нещо общо с извънземния живот.

„Докладът за неидентифицираните въздушни явления е наистина важен, защото това със сигурност са неща, които хората са виждали“, казва Конселис. „Изключително малко вероятно е, че извънземните посещават Земята, макар че това е най-вълнуващата теория, разбира се.“

Конселис обяснява, че подозира, че докладите се спират на „странни отражения“ или „атмосферни явления“.

Според „Таймс“ служителите твърдят, че докладът от разузнаването не може да свърже повечето от инцидентите и подобни явления през последните две десетилетия с американската армия или друга модерна държавна технология. CNN съобщава, че констатациите оставят отворена възможността тези летящи обекти да са създадени от други страни, като Китай или Русия.

Само защото тези обекти са неидентифицирани, и извършват „необясними скокове“, да се мисли, че участват извънземни, е неправилно, казва Адам Франк, професор по физика и астрономия в Рочестър. „В тези видеоклипове (за НЛО) не се случва нищо от гледна точка на науката, което да порази ума“, казва Франк.

Джак Сингал, астрофизик и доцент по физика в университета в Ричмънд, предупреди учените да поддържат нужното „подходящо ниво на скептицизъм“. „Сега, повече от всякога, видеоклиповете и снимките могат да бъдат измамно редактирани и дезинформацията може да се разпространява чрез социалните медии като горски пожар“, казва Сингал.

„Също така само защото нещо в небето е странно, не означава, че непременно е от друга планета.“

Не може обаче да се пренебрегне и фактът, че наблюденията на НЛО предизвикват безпокойство, при това не само сред теоретиците на конспирацията.

В продължение на десетилетия изследователите в търсенето на извънземен интелект или SETI използват радиотелескопи за търсене на сигнали от космоса. Но през последните пет години нарастването на откритията на екзопланети – планети извън нашата собствена Слънчева система – съживи дебата за извънземните.

През последните 25 години изследователите са открили повече от 4000 екзопланети, включително някои подобни на Земята планети, които могат да имат потенциал да приютят живот.

През 2019 г. изследователи, използвайки данни, получени от космическия телескоп Хъбъл, откриха водни пари в атмосферата на друга планета с температури, които биха могли да поддържат живота.

„Много въпроси се отвориха с търсенето на подобни на Земята планети и хората започват да намират някои от отговорите“, казва Конселис. „Но дори и да намерите подобна на Земята планета, това не означава, че има живот на планетата, още по-малко интелигентен живот.“

След това идват и „технологичните подписи“. Техносигнатурите са доказателство за напреднали извънземни технологии, като индустриалното замърсяване на атмосферата, сателитите, градските светлини, слънчевите панели и др. Миналата година за първи път от повече от три десетилетия изследователите получиха безвъзмездни средства от НАСА за търсене на интелигентен живот чрез тези технологични подписи.

„Нашата работа е да кажем, че тази лента с дължина на вълната е мястото, където може да видите определени видове замърсители. Тази лента с дължина на вълната е мястото, където ще видите слънчева светлина, отразена от слънчевите панели „, казва Франк по това време. „По този начин астрономите, наблюдавайки далечна екзопланета, ще знаят къде и какво да търсят, ако търсят технологични подписи.“

Ние не сме сами, казва проучване: В нашата галактика може да има „десетки“ интелигентни цивилизации.

Изследователите вярват, че въпреки че животът се появява в много форми, научните принципи – като еволюцията и необходимостта от вода – остават същите и технологичните подписи на Земята също ще бъдат идентифицирани по някакъв начин извън Слънчевата система, се казва в изявление на Центъра за астрофизика, Смитсоновата астрофизична обсерватория и Обсерваторията на Харвардския колеж.

„Намираме се в най-вълнуващия момент в историята на търсенето на интелигентен живот“, казва Франк. „Сега знаем къде и как да го търсим.“

Миналата година Конселис е съавтор на изследване, публикувано в рецензирания Astrophysical Journal, според което може да има 36 интелигентни цивилизации в нашата галактика Млечен път – това предполага, че са необходими 5 милиарда години, за да се формира интелигентен живот на други планети, като на Земята.

Тези цивилизации обаче ще бъдат отдалечени средно на около 17 000 светлинни години, което прави намирането и говоренето с тях практически невъзможно с днешната технология, според Конселис. Светлинната година е приблизително 6 трилиона мили.

„Когато разполагате с технологията за излъчване на такъв вид сигнал в космоса, вие също разполагате с технологията да се унищожите“, казва Конселис.

Изследванията на Конделис предполагат, че търсенето на извънземни интелигентни цивилизации не само разкрива как се формира животът, но и ни дава улики за това колко дълго ще продължи нашата собствена цивилизация.

Проучването казва, че броят на цивилизациите зависи от това колко дълго те изпращат сигнали за своето съществуване в космоса, като радиопредавания от сателити и телевизия. Ако други технологични цивилизации продължават толкова дълго, колкото нашата, която е на 100 години, тогава ще има до 36 интелигентни технически цивилизации в цялата галактика.

Въпреки че някои учени смятат, че все още не сме открили интелигентния живот, защото е по-рядък, отколкото предполагаме, или нашите методи са погрешни, Конселис не е толкова оптимистичен.

„Един от начините, по който мисля, че можете да изключите, че извънземните ни посещават е, че това определено би означавало, че средната продължителност на живота на цивилизацията в галактиката ще бъде много дълга, което означава, че ще има толкова много от тях и повече, които биха ни посетили досега „, казва Конселис. „Решението на парадокса на Ферми е, че вие ​​просто не оцелявате като вид много дълго. Но“ много дълго „може да бъде милион години. Това е само проблясък от време.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори