Витлеемската звезда – свръхнова или комета?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Discovery Science
Антония Михайлова

Както знаем от Евангелието, раждането на Христос е предшествано от астрономическо явление, наречено Витлеемска звезда. Астрономи и историци досега не могат да разберат какво е било това – комета или взрив на свръхнова. Споровете за явлението, което толкова ярко е осветило небосклона преди две хиляди години, продължават и до днес. Всяка година по Рождество се раждат нови хипотези.

Според американски учени звездата, която е показвала пътя на влъхвите към младенеца, било уникално астрономическо явление – Слънцето, Луната, Юпитер и Сатурн са се построили в една линия в съзвездието Овен.

„Съединение на планети се случва доста често – през 2012 г. такива събития също са се случвали, ще ги има и през 2013-а – смята старши научният сътрудник от Руската академия на науките Олег Уголников. – Планетите не се сливат, те просто се приближават една към друга. И в това няма нищо необичайно.”

Споровете що за астрономично събитие се е случило преди две хиляди години, продължават, но реалните астрономични явления, които са осветявали ярко нашия небосклон, не са толкова много.

През 1604 г. великият математик и астроном Йохан Кеплер е наблюдавал взрив на свръхнова. Ученият предположил, че подобно явление може да се е случило и преди две хиляди години. По яркост свръхновата е сравнима с блясъка на галактика. Нейната светлина може да се види дори в слънчев ден.

„Взривът на свръхнова е смърт на звезда – продължава Олег Уголников. – В края на еволюцията звездата фактически пада сама върху себе си и се превръща в неутронна звезда с отделяне на огромно количество енергия, но ако през това време е имало взрив на свръхнова звезда, сега ние бихме наблюдавали нейния остатък.”

Другата популярна хипотеза е, че Витлеемската звезда е била комета, тъй като според писанието звездата се е движела по небосклона. Възможно е това да е била една от най-загадъчните комети – Халеевата. Тя преминава близо до нашата планета на всеки 75 години. За последен път е наблюдавана през 1986 г. Следващата й визита се очаква през 2061-ва. С тази комета са свързани много поверия. Ако опашката й е дълга, значи ще има война. Според някои изчисления именно Халеевата комета може да е била Витлеемската звезда.

„Има комети, които преминават много близо до Слънцето и така за няколко дни много рязко увеличават своя блясък”, разказва Уголников.

Изминали са повече от две хиляди години, а няма единно мнение на учените. Всяка версия е възможна и недоказуема. „Небето има своя книга, социума – негова, и хората се опитват да ги съединят, но това е наивна форма, науката и религията по принцип са несъвместими”, отбелязва професорът по физико-математически науки Ростислав Полещук.

В храма на Звездното градче има молебен. Духовният наставник на космическия екипаж отец Йов се моли за космонавтите, които сега са на Международната космическа станция. Някога той е мечтал да полети към звездите и дори е постъпил в лятното училище, но е избрал друг небесен път.

Настолните му книги са не само богословска литература, но и научни трудове, включително последните астрономични открития. За Витлеемската звезда той е лаконичен:

„Това е чудо. Дори има едно малко доказателство, което учените незнайно защо игнорират. Звездата не е просто астрономично явление, това е духовна сила, ангел Божий, който е вървял пред влъхвите. И за това си има доказателство. Вие знаете как се движат звездите – нито една не върви от север на изток, но тази звезда е вървяла от север на изток, показвайки пътя на влъхвите. Тя е светела дори през деня.”

Може би наистина не трябва да се търсят доказателства. Особено в дни като Рождество и Нова година. Защо просто бързо не повярваме в чудото? Още повече че и до днес човекът не е отговорил на главния въпрос – как се е появил животът на третата от Слънцето планета, наречена Земя? И дали това не е велико чудо?

Източник: Vesti.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори