Вивалди ни помага да мислим

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Бързите части на „Годишните времена” на Вивалди стимулират скоростта на мислене, паметта и вниманието, сочат психологически изследвания.

В експеримент Ли Риби от Нортъмбрийския университет (Великобритания) взели участие 14 млади хора, които трябвало да изпълнят тест за умствена концентрация. Заданието се заключавало в следното: необходимо било да се натисне клавиш, когато на монитора се появи зелен квадрат. Ако квадратът не бил зелен или не било квадрат, а например кръг, той трябвало да се игнорира. Едновременно изследователите фиксирали активността на мозъка с енцефалограма.

Както вече се досещате, през това време доброволците слушали Вивалди. И станало ясно, че докато слушали бързите части от „Пролет”, се засилвала реакцията на мозъка – от 408,1 мс до 393,8. (За сравнение същият тест бил изпълняван и в абсолютна тишина.) Ако човек слушал по-бавната, по-сдържана музика от есенния цикъл, мозъчната реакция се забавяла. Тоналността не влияела на ефекта – и „Пролет”, и „Есен” са написани в мажор.

Като цяло музиката от „Пролет” стимулирала мозъчната активност, но особено силно било нейното влияние в участъците, отговорни за емоциите. Очевидно емоционалният заряд активирал и когнитивните функции – памет, внимание и скорост на реакциите, които се изисквали за изпълнение на теста.

С други думи, тези опити още веднъж доказали, че доброто настроение помага на мозъка да работи.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори