Спускане в Марианската падина на живо

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Themysteriousworld.com
Антония Михайлова

Експедицията Okeanos Explorer е започнала спускане в най-дълбокото място на Земята – Марианската падина в Тихия океан. Интернет потребителите могат да наблюдават това в транслация едновременно на три канала в YouТube, организирана от Американската администрация за океански и атмосферни изследвания (NOAA).

Марианската падина е разположена на няколко десетки километра източно от Марианските острови и архипелага Гуам. Нейната дълбочина в най-долната част – така наречената бездна Чалънджър – е малко повече от 11 километра.

За изминалия половин век хората само четири пъти са се опитвали да достигнат до нейното дъно – през 1960 година това са били швейцарецът Жак Пикар и Американецът Дон Уолш, през 1996 г. – японският батискаф „Кайко“, през 2009 година – американският батискаф „Нере“, а през 2012 година в падината Чалънджър се спусна режисьорът Джеймс Камерън в апарата Deepsea Challenger.

Експедицията Okeanos Explorer, организирана от NOAA, е започнала през април. Учените ще проведат мащабни изследвания на дъното на Марианската падина, на нейната фауна и геология.

Сега екипажът на Okeanos Explorer изучава сравнително „високи“ райони, разположени на дълбочина около 4,2 километра в южната част на падината.

Учените събират проби вода около подводни кални вулкани, черни пушачи и други геотермални източници. Тяхното изучаване, както се надяват океанолозите, ще помогне да се разбере какви бактерии живеят там и как животът може да е възникнал в далечното минало на Земята.

Освен многоклетъчен и едноклетъчен дълбоководен живот участниците в експедицията също се интересуват как работят подводните вулкани, как се формират нови планински породи на дъното на падината и как различни бактерии влияят на тяхното формиране.

Океанолозите планират експедицията да продължи до юли и за това време радиоуправляемите подводни апарати ще слязат на дълбочина около шест километра.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори