Все пак има извънземна цивилизация на звездата KIC 8462852?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Danielle Futselaar/SETI International
Антония Михайлова

Звездата KIC 8462852 отново е кандидат за съществуването на извънземен живот, поддържан от извънземни мегаструктури. Астрономът Брадли Шефер от университета на Луизиана е публикувал резултатите от своите изследвания на сайта arXiv.org, съобщава New Scientist.

Звездата KIC 8462852 е интересна с това, че нейната светимост със строга периодичност се променя с 22%. Като обяснение на това явление редица учени предположиха, че тя може да е заобиколена от сфера на Дайсън, създадена от живееща в околностите извънземна цивилизация.

Звездата е открита в рамките на проекта „Кеплер“ – телескопът сканира небето за звезди, които периодично променят своята яркост. Тези изменения са предизвикани от транзит (преминаване) на планета по диска на звездата. По такъв начин „Кеплер“ търси екзопланети.

Но периодичните затъмнения на звездата KIC 8462852 са били 15 и 22% от яркостта, което е прекалено много за преминаваща по нейния диск планета. По периода на спадане на яркостта може да се изчисли диаметъра на орбитата, по която около звездата се движи планета. Дори ако около нея летеше нашият Юпитер, то той би предизвикал намаляване на яркостта с не повече от 4%.

Учените, открили тази звезда, предложиха следното обяснение на нейното поведение. Ако на орбита около звездата има достатъчно голям облак от комети, то прахът от тях може да закрие звездата така, че нейната яркост да спадне значително.

По-късно астрономът Джейсън Райт предположи, че такъв ефект може да се предизвика от мегаструктура, построена от извънземни около звездата – например сфера на Дайсън.

За съжаление опитите да се открие развита цивилизация около звездата се провалиха. Прослушването в радиовълните не установи никакви подозрителни сигнали, нищо интересно не откри и инфрачервеният телескоп.

Но астрономът Брадли Шефер (Bradley Schaefer) е решил да не спира с постигнатото и да изучи исторически снимки на тази област, направени от 1890 до 1989 година. Оказало се, че за това време яркостта на звездата е намаляла с 20%.

За да изключи възможността за грешка, Шефер лично отишъл в Харвард, за да изучи оригиналните снимки. По думите му, тъй като никой не използва вече фотографски плаки, тяхното изучаване е загубено изкуство. А Шефер е експерт по този въпрос.

Според учения кометната хипотеза не подхожда за обяснение на наблюдаваните ефекти. Според изчисленията му за такова затъмнение пред звездата трябва да прелетят не по-малко от 648 000 комети, всяка с диаметър 200 км, което е напълно невероятно.

Шефер е на мнение, че кометната хипотеза и без това е била неподходяща – астрономите сами са признали, че всички предложени идеи не са особено адекватни. Сега странното поведение на звездата изисква ново обяснение.

И все пак развълнувалата умовете на самотните земляни идея за извънземна структура също е невероятна. Според Шефер едва ли дори развита цивилизация би могла да построи само за сто години структура, която да закрива една пета от звездата. Второ, такава структура, поглъщаща излъчването на светилото, неизбежно би трябвало да излъчва в инфрачервения диапазон – което не се потвърждава от наблюденията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори