Не мигали извънземните край загадъчната звезда KIC 8462852

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Художествено изображение на звездата Таби и кометите около нея. © NASA/ JPL-Caltech
Антония Михайлова

Загадъчната звезда KIC 8462852 в съзвездие Лебед снижава рязко своята плътност не поради присъствието на високоразвита цивилизация на извънземни, а по-скоро поради рояк комети, които периодично прелитат пред светилото, твърдят планетолози в статия, публикувана в сп. Astrophysical Journal Letters.

В средата на октомври астрономите от Йейлския университет разказаха за необичайни колебания в яркостта на звездата KIC 8462852 в съзвездие Лебед, които може да сочат присъствието на сфери на Дайсън в нейните околности, създадени от свръхразвита цивилизация.

Това твърдение привлече вниманието на специалистите от института SETI, които тутакси пристъпиха към търсенето на следи от тези извънземни с радиотелескопа АТА, използвайки за първи път така наречения широк алгоритъм на търсене, насочен към разкриването на възможни сигнали от извънземна цивилизация в много голям диапазон от радиовълни и микровълново лъчение.

Както разказва Масимо Маренго (Massimo Marengo) от университета на Айова в Еймс (САЩ), първооткривателите на тези мигания са имали три „природни“ теории, обясняващи въпросните загадъчни колебания в яркостта на светилото – сблъсък на малки планети, струпване на астероиди в една точка или преминаване на цяло „ято“ от комети по диска на звездата.

Маренго и колегите му проверили всяка от тези хипотези, използвайки данните, събрани при наблюденията на KIC 8462852 с помощта на орбиталния инфрачервен телескоп „Спицър“ през последните няколко години.

Както обясняват планетолозите, те се интересували от отделни вълни в инфрачервения диапазон, които се свързват с топлинните колебания на повърхността на частичките прах и малките космически „камъчета“. Според изследователите от подобни частици се състоят протопланетните дискове, където се раждат небесни тела, и освен това те, както смятат днес учените, възникват при сблъсък на астероиди или планети.

Анализът на данните, събрани от „Спицър“ през 2012, 2013 и 2015 година, показал, че няма подобни частици на орбита на KIC 8462852, което означава, че „затъмненията“ на звездата едва ли може да са предизвикани от струпване на астероиди или сблъсъци между малки протопланетни тела или микропланети.

Тези наблюдения според учените оставят „кометната“ версия като единствено възможно природно обяснение на това, защо яркостта на KIC 8462852 два пъти през последните 4 години е спадала с 20%.

Както смята самият Маренго, колебанията в яркостта на звездата не може да са свързани с извънземни и сфери на Дайсън, но за окончателно опровержение на тази теория са необходими нови наблюдения, които биха потвърдили, че въпросният рояк от комети наистина съществува.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори