Втора гигантска черна дупка откриха в Млечния път

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Ute Kraus, CC by 2.5
Антония Михайлова

Японски астрофизици разказаха за откриването на втора гигантска черна дупка в Млечния път. Досега учените знаеха за съществуването на единствената свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката – Стрелец A*.

За изследването на астрофизиците съобщава Science News.

Черната дупка се намира на 200 светлинни години от центъра на Млечния път. Обектът с облак заема област от пространството с диаметър около 0,3 светлинни години и е сто хиляди пъти по-тежък от Слънцето.

За сравнение масата на Стрелец A* надвишава слънчевата четири милиона пъти. Учените обаче още не гарантират, че са открили именно черна дупка.

Изводите са направени по резултати от наблюдения на газовия облак CO-0.40-0.22 с помощта на телескопа в радиообсерваторията на Нобеяма. В този облак частиците се движат в широк интервал скорости. Наблюденията в инфрачервения и оптичния диапазон не са установили големи обекти в CO-0.40-0.22.

Това позволило на астрофизиците да направят предположението, че черна дупка ускорява частиците до високи скорости. Учените смятат, че тя може да се отнася към класа междинни обекти, тъй като е по-тежка от обичайна черна дупка, но е по-лека от свръхмасивните.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори