Ядрен синтез: светът е на прага на революция в енергетиката

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Наскоро представеният британски реактор за ядрен синтез произведе първата плазма. Реакторът, обозначен като ST40, е бил конструиран от частната компания Tokamak Energy. Тя е основана през 2009 г. с цел да конструира и произведе малки плазмени реактори, енергията от които да бъде включена в мрежата към 2030 г.

Сега, след като ST40 вече работи, конструкторите съсредоточават усилията си върху магнитните намотки, необходими за да се постигне плазмената температура. Реакторът ще създава плазма с температура от 15 милиона градуса С. Очаква се това да бъде постигнато още през есента на тази година.

През следващата година, ST40 трябва да произведе плазма с температура 100 милиона градуса С. Постигането на тази температура е от голяма важност, защото това е минималната температура изисквана за предизвикване на контролирана реакция на ядрен синтез. Ако се постигне успех, това ще потвърди възможностите на ST40 да произвежда промишлено енергия от ядрен синтез.

Изпълнителният директор на Tokamak Energy Дейвид Кингъм заяви, че ST40 е доказателство за възможното производство на енергия от компактни, ефективни и относително евтини плазмени реактори и това ще се случи в близките години, а не десетилетия.

Ядреният синтез ще революционизира енергетиката на света. С процес, подобен на този в слънцето, ще се произвежда чиста енергия, без замърсяване на околната среда и без ограничения в количеството. За разлика от технологията на сегашните атомни реактори, основана на деленето на атома, реакторите на ядрения синтез се нуждаят само от вода и сол, за да предизвикат свързване на атомите. Основният отпаден продукт от тази реакция е хелият.

Успехът на Tokamak Energy отваря път за ново поколение енергийни реактори, които ще произвеждат промишлено енергия към 2023, очакват от фирмата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори