Японците спуснаха нов роувър на астероида Рюгу

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Изображение пуснато от JAXA, Японската агенция за космически проучвания на 3 октомври 2019 г., където е заснет роувърът MINERVA-II2 от широкоъгълна оптична навигационна камера (ONC-W2) веднага след раздялата му с космическия кораб.
Ивайло Красимиров

Японският космически кораб Hayabusa2 пусна в четвъртък малък роувър, който ще кацне на повърхността на астероида, като част от последната си мисия, преди да се върне на Земята, съобщи Японската космическа агенция.

Роувърът Minerva-II2 започна бавно спускане към астероида Рюгу в четвъртък, заяви Японската агенция за аерокосмически изследвания JAXA.

Hayabusa2 пристигна в района през юни 2018 г. Той е събрал почвени проби и други данни от астероида, намиращ се на 300 милиона километра от Земята, в серия от мисии, насочени към получаване на данни за произхода на Слънчевата система.

Космическият кораб пусна роувъра, който прилича на кръгла бисквитка, от около 1 километър над повърхността на астероида. Той ще събира данни и изображения на роувъра, докато той се спуска през следващите няколко дни до астероида Рюгу, кръстен на замъка на дракона в японска народна приказка, за да изследва гравитацията на астероида.

Това е последната мисия за изключително популярния космически кораб, чието име означава сокол.

Hayabusa2 ще започне пътуването си към Земята по-късно през тази година. Връщането ще продължи около една година. Два подобни роувъра, задвижвани със слънчева енергия, бяха спуснати на Рюгу миналата година, за да събират данни за повърхността му и да правят снимки.

Самият Hayabusa2 каца на астероида два пъти, въпреки затрудненията, причинени от неравната повърхност на Рюгу, която се оказа по-трудна за кацане, отколкото се очакваше и ограничи възможностите в тази посока. При първото пребиваване на Рюгу през февруари, японската сонда събра проби от повърхностен прах. През юли, при второто кацане, бяха събрани образци от под повърхността на астероида.

Това се случва за първи път в космическата история, след кацане в кратер, който по-рано беше образуван от космическия кораб, след предизвикано взривяване на повърхността.

Учените от JAXA смятат, че подземните проби съдържат ценни данни, които не са повлияни от космическото излъчване и други фактори на околната среда, които биха могли да разкажат повече за произхода на Слънчевата система преди милиарди години.

Астероидите, които обикалят около Слънцето, но са много по-малки от планетите, са сред най-старите обекти в Слънчевата система и може да помогнат да се обясни как е еволюирала Земята.


Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори