Япония се опасява от ново мощно земетресение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Joseph Friedman/YouTube
Антония Михайлова

Повишена сеизмична и вулканична активност се наблюдават в Япония, което може да послужи като предвестник на ново мощно земетресение, по-конкретно в зоната на Токио, съобщава ТАСС, като цитира тв NHK по данни от последни изследвания на редица специалисти.

Проф. Синджи Тода от университета на Тохоку е установил, че за последната година в района на Токийския залив сеизмичната активност двойно, а в някои случаи – и пет пъти, превишава показателите, фиксирани преди най-голямото земетресение от 11 март 2011 година с магнитуд 9 по Рихтер на североизточното крайбрежие на главния остров на страната – Хоншу.

Специалистът отбелязва, че ситуацията след този трус и досега не е нормализирана. В такава обстановка е много вероятно повторение на земетресение с големи мащаби, твърди професор Тода – един от водещите японски сеизмолози.

Сега се фиксира и нарастващо активиране на вулканите. За последните пет години от 110 вулкана в Япония са се оживили 13, което няколко пъти превишава показателите с петгодишна давност, съобщава Метеорологичното управление на страната, което изпълнява и ролята на сеизмологична служба.

Отбелязано е нарастване на броя земетресения в района на 21 вулкана, разположени в източната част на остров Хоншу. Специалистите предупреждават, че това изисква нови мерки от властите по осигуряване на безопасността на населението.

Земетресението от 11 март 2011 година предизвика серия цунами с височина до 40 метра, които нанесоха огромни щети на североизточното крайбрежие на Хоншу. 18 500 души са загинали или са изчезнали безследно.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори