Да умреш, за да видиш полукозел

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

26-годишната Рокел Байн от САЩ тръгнала да търси легендарно чудовище полукозел и попаднала под колелата на влака, съобщава  Discovery.

Жената не била сама – в търсене на героя от градската легенда тръгнал и нейният приятел, който останал сред живите. Влюбената двойка решила да открие и снима чудовището на име Поуп Лик – получовек-полукозел с тяло, изцяло покрито с козина.

Според легендата, възникнала през 40-те години на ХХ век, съществото живеело под железопътната естакада източно от окръг Джеферсън, щата Кентъки.

Макар че вече сме 2016 година, някои американци (основно тийнейджъри) обичат да се събират на естакадата с фотоапарати в ръце и да търсят Поуп Лик. Поради особената акустика в близките хълмове много лошо се чуват приближаващите се влакове.

Поради тази причина в последните години вече няколко американци са загинали под колелата на влакове или са получили сериозни увреждания след скок от естакадата в опит да избягат от приближаващата се композиция.

При това в редица медии се появява следната интерпретация на събитията: легендарното чудовище срещало потенциалните жертви, хипнотизирало ги и ги блъскало от естакадата. Друг вариант – Поуп Лик „замразява“ сетивата на любителите (в резултат на което те не могат да мръднат ни с ръце, ни с крака) и ги оставя пред идващия влак.

Последната „жертва“ на Поуп Лик в последната минута забелязала влака – машинистът също забелязал двойката, стояща на релсите. Той се опитал да спре влака, но било прекалено късно. Младият човек успял да скочи от естакадата, но неговата любима се объркала и се оказала под колелата на влака.

Впрочем неотдавна в Северна Каролина имало подобен нещастен случай – група американци тръгнали да търсят влак призрак и един от любителите на свръхестественото се оказал пометен от истински влак.

Известно е, че загиналата Рокел Байн обичала 16-минутния филм от 1988 година за Поуп Лик. Благодарение на това филмче градската легенда станала изключително популярна сред американците – много момичета и момчета започнали да търсят среща с чудовището.

„Не разбирам защо толкова много хора вярват в тази градска легенда – коментира един от местните жители. – И още повече не разбирам защо родителите не могат да обяснят на своите деца, че не е необходимо да ходят нощем по релсите. Това, че 26-годишно момиче е тръгнало да търси нещо несъществуващо, е много странно.“

И все пак в наше време има много хора, които не само вярват в свръхестественото, но и твърдят, че виждат призраци и чудовища. Учените обясняват това по следния начин: понякога човек става жертва на илюзии и миражи, освен това за хората е присъщо да виждат взаимовръзка и структура в случайни и безсмислени данни.

Например в естествените образувания на Марс някои виждат лице на човек, а наскоро е станала популярна и теория с названието Тъмната страна на дъгата.

Според тази теория албумът The Dark Side of the Moon на британската група Pink Floyd и филмът „Вълшебникът от Оз“ напълно съвпадат и стават едно художествено произведение, ако музиката се включи веднага след като лъвът на Метро Голдуин Майер изреве за трети път.

Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори