За какво са предназначени гърнетата от Лаос?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Oliver Spalt/ Wikimedia Commons
Антония Михайлова

При разкопки в Долината на гърнетата (Централен Лаос) археолози от Австралийския национален университет са открили човешки кости на възраст 2500 години, съобщава Daily Mail.

Според изследователите телата на починалите са поставяни в гърнетата за гниене, след което били махани оттам и погребвани окончателно в близката област – вече превърнати в кости. Височината на гърнетата е между 0,9 и 1,8 метра.

Ръководителят на разкопките Дъгалд О’Рейли (Dougald O’Reilly) смята, че в Долината на гърнетата е била разположена древна морга. Гърнетата са използвани в погребални обреди за ритуално избавяне от мъртвите чрез своеобразна консервация.

Wikipedia

Wikipedia

Впоследствие ямите, пълни с кости на починали, били покривани с огромни варовикови блокове. В отделни случаи костите още преди окончателното погребение допълнително били поставяни в керамични делви.

Разпилените сред хълмовете на Централен Лао хиляди огромни каменни делви от времената на железния век са вълнували археолозите в продължение на десетилетия (на местното плато сега се простират почти сто археологически разкопки).

Освен това много от участъците са били недостъпни за изследователите поради невзривени бомби, хвърлени на тази територия по време на Виетнамската война, допълва Lenta.ru.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори