Забравете за пръстовия отпечатък или сканиране на ретината: сърцето е ключът

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Искате да направите вашия компютър по-сигурен и недостъпен? Колкото и сложни да са паролите които го отключват, те могат да бъдат преодолени рано или късно. Сега обаче, екип от учени от Университета в Бъфало, САЩ, прилагат съвсем различен подход. Свързват компютъра ви с вашето … сърце.

Те са разработили система, която отваря компютъра само след като улови уникален сигнал от сърцето на собственика. Системата използва доплеров радар с ниско ниво на излъчване, за измерване показателите на сърцето. Необходими са само около 8 секунди за сканиране на размера, формата и ритъма на сърцето ви първия път, а след това устройството непрекъснато ще наблюдава сърцето от разстояние.

Според авторите, тази система не носи рискове за здравето, защото силата на сигнала на радара е много по-малка от тази на Wi-Fi например, тя е около 5 миливата или по-малко от 1% от радиацията идваща от нашите смартфони. Системата действа безупречно, защото „досега не са открити двама души с идентични характеристики на сърцето“, казват учените.

Тази система за сигурност има предимства пред използването на пръстов отпечатък или ретина за отключване на компютъра. На първо място тя е изцяло пасивна, т.е. не е нужно потребителят да прави нищо, а само да бъде близо до компютъра си за да се отключи. На второ място няма да е нужно да излизате от компютъра си, защото системата измерва постоянно характеристиките на сърцето на присъстващите и няма да отвори компютъра без собственикът да е при него.

“Logging-in и logging-out е нещо доста досадно, което няма да има нужда да правите ако приложите тази система“, казват авторите.

Досегашните опити показват акуратност на системата от 96% с вероятност за грешка от 4%. Работи от разстояние от 30 метра. Сега екипът работи освен за намаляване на процента на евентуална грешка и за да направи системата миниатюрна и да я разположи в някой от ъглите на компютъра или лаптопа.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори