Загадъчни татуси по мумия от Древен Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Мумия от Древен Египет е силно татуирана с мистериозни символи, които може да са форма на реклама на религиозните сили на жената, живяла преди повече от 3000 години.

Татуировките са първите на мумия от династичен Египет, които изобразяват реални обекти. Различават се цветове от лотос на бедрата на мумията, крави на ръката и павиани на врата й. До момента на това откритие са виждани татуировки на мумии от Древен Египет, но само точки и чертички, не цели картини и обекти.

Особено забележителни измежду таусите са т.нар. „хорови очи“. Възможно е те да са символи за закрила от злите сили и са изобразени на шията, раменете и гърба на мумията.

Независимо от кой ъгъл гледате тази жена, виждате чифт божествени очи, които гледат към теб,” казва биоархеологът Ан Остин от Университета Станфорд в Калифорния, която презентира откритието на провела се наскоро среща на Американската Асоциация на антрополозите.

Остин забелязала татуировките, докато изучавала мумии по поръчка на Френския институт за ориенталска археология, който провежда изследвания край Деир ел Медина, селце, което някога е било дом на древните майстори, работили по гробниците в намиращата се наблизо Долина на царете.

Изследвайки торса, датиран 1300 до 1070 г. пр. н.е., Остин забелязала маркировката на врата и първоначално помислила че е нарисувана постмортем. Скоро разбрала, че става дума за татуировка.

Остин знаела за татуси открити на други мумии чрез инфрачервена визуализация, която прониква по-дълбоко в кожата. С помощта на инфрачервената технология Остин успяла да установи повече от 30 татуировки по тялото на мумията от Деир ел Медина. Някои от тях били толкова затъмнени в процеса на мумифициране, че били невидими за просто око.

Идентифицираните досега татуировки носят мощна религиозна символика. Някои от тях, в това число кравите се асоциират с богинята Хатор, едно от най-известните божества в Древен Египет. Символите на гърлото и ръцете може да са предназначени да дават магически сили на жената докато пее песни по време на ритуали за Хатор.

Татуировките може и да са публичен израз на благочестието на жената, смята Емили Тийтър, египтолог от Ориенталския институт на Университета в Чикаго, Илинойс. „Не сме знаели за тази форма на публичен израз преди“, казва тя, добавяйки че откритието ги е сварило неподготвени.

Някои от татусите са по-бледи от други, което означава, че са правени по различно време. Това е сигнал, че религиозният статус на жената може да се е повишавал с възрастта й, разяснява Остин.

Тя вече е открила общо три татуирани мумии в Деир ел Медина и се надява, че модерните технологии, ще помогнат за още открития.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори