Загадъчните извънземни сигнали проверяват теорията на Айнщайн

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Reddit.com
Антония Михайлова

Загадъчните FRB радиоимпулси, които някои смятат за извънземни сигнали, може да се използват за проверка на теорията на относителността на Айнщайн с точност, която повече от 100 пъти превишава всички съществуващи методики за нейното потвърждение.

Това става ясно от статия, публикувана в сп. Physical Review Letters.

Астрономите заговориха за съществуването на тайнствени радиосигнали (fast radio-burst, FRB) през 2007 година, когато случайно ги откриват по време на наблюдение на радиопулсари с телескопа Паркс (Австралия).

В следващите години учените успяват да открият следи от още девет подобни импулси. Сравнението между тях установило, че те може да носят изкуствен произход и дори потенциално да бъдат сигнали от извънземни цивилизации поради необяснимата периодичност на тяхната структура.

През април тази година учените установиха, че FRB импулсите се раждат в Космоса, а не на Земята, което ги направило още по-загадъчни.

През декември астрофизиците изясниха, наблюдавайки един от последните такива импулси, че те възникват в недрата на далечни неутронни звезди при „звездотресения“ или внезапен колапс на неутронна звезда в черна дупка или цяла редица други процеси на компактни обекти.

Петер Мезарош (Peter Meszaros) от Пенсилванския университет във Филаделфия (САЩ) предлага да се използват подобни импулси за най-строгата и точна проверка на така наречения принцип на еквивалентност – една от основите на общата теория на относителността на Айнщайн.

Този принцип, в най-общия и опростен вид, гласи, че частиците светлина, притежаващи различна дължина на вълната, изпуснати от далечни обекти в Космоса, трябва да пристигат към Земята в едно и също време, дори ако са преминали през мощни гравитационни полета.

Като се отчита далечното разположение на източниците на FRB импулси и тяхната природа, те според Мезарош се явяват идеално средство за проверка действително ли принципът на еквивалентност и теорията на относителността са справедливи, наблюдавайки измененията на т.нар. гама-параметър за фотоните с различна честота.

„Дори този неголям набор от данни, получени в хода на изучаването само на 10 FRB импулса, които сме успели да фиксираме за изминалите години, вече ни е позволил да подобрим точността на проверката на ОТО на два порядъка, а в бъдеще този показател ще стане още по-голям. Сега можем да говорим, че принципът на еквивалентност може да не се спазва с вероятност едно на сто милиона“, заключава ученият.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори