Защо древните са деформирали своите черепи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Didier Descouens
Антония Михайлова

Древните жители на Патагония деформирали черепите си, което им е помагало да разширяват своите територии и да получават достъп до нови ресурси.

При съответни умения може да се зададе различна форма на черепа на малкото дете, която след това да му остане за цял живот. Така постъпвали хората в различни ъгълчета на планетата от древността до наши дни – първият известен подобен случай е отпреди 45 000 години.

В някои случаи това се правело за красота, а в други било от меркантилни съображения. В повечето случаи мотивите на умишлената деформация на черепа са неизвестни. Но останките от древни жители на Патагония са позволили на учените да направят ново предположение за целите на видоизменената форма на детските глави.

През 2009 година в древен гроб в Чили били открити останки от ловци, живели преди 2000 години. За тяхното изучаване учените поканили антрополога Марта Алфонсо-Дарати от университета на Канзас. Тя установила, че от 60 възрастни черепа 18 са били подлагани на деформация (30%).

Освен това някои черепи били изменени доста съществено, докато необичайността на други трудно можела да се определи с невъоръжено око. Тогава учените решили да се опитат да разберат защо древните са правили подобни опити над себе си, по-точно над своите деца.

Човешкият череп може да придобие различна форма, но само в ранно детство, скоро след раждането. Един от начините е плътно да се стегне главата му с ленти от тъкан. Това кара черепа да се удължава и придава на главата цилиндрична форма.

Но този метод е опасен – ако тъканите се стегнат прекалено силно, това може да доведе до смъртта на детето (останки от деца, загинали в резултат на такива действия, са описани през 2008 година).

Друг вариант е към главата на детето здраво да се привържат дъски. Тогава се получава плоско теме. Някои индианци са използвали специални люлки, в които се използвал подобен механизъм, който позволявал на майките да не се притесняват за сигурно закрепеното си чедо.

© Hermann Braus

© Hermann Braus

Учените смятат, че в такива люлки деформацията на черепа може да е ставала случайно, или поне в началото. След това хората може да са решили, че такава форма на главата изглежда красиво, и тогава са започнали да я видоизменят умишлено.

Освен това тя може да е станала важен елемент за идентификация в обществото. С неправилна форма на черепа древният елит може да е подчертавал своя статут. При племето оруро в Боливия представителите на всеки клас са имали своя форма на главата.

Но ловците и събирачите от Патагония не са имали добре структурирано общество, където такива различия да са необходими. Вместо това те са прекарвали живота си в преход от място към място. Затова Алфонсо-Дарати била учудена, че много от тях са изменяли черепите си.

Вероятно деформацията на черепа им е помагала да разширят своите територии и да получат достъп до нови ресурси, смята изследователката, публикувала своята работа в Американското списание за физическа антропология. Но как неправилната форма на черепа може да помогне в разширяването на територията?

Тези хора са живели в райони с нееднородни ресурси, така че най-добрата стратегия за оцеляване се е заключавала в разширението на връзките, за да може групата да има достъп до различни природни блага.

Най-добрият начин да се направи това е като се сприятелиш с други групи. Видоизменянето на черепа не е лесно, затова странната глава може да е била сигнал за това, че човекът е в близки отношения с такива хора от други региони. Простите знаци на телата им не са били толкова убедителни, казва ученият. Вероятно това е допринасяло за увеличението на числеността – точно по това време Патагония е преживяла бурен ръст на населението.

© Alfonso-Durruty et al. 2015/AJPA

© Alfonso-Durruty et al. 2015/AJPA

Идеята се подкрепя и от анализ на храната на тези хора. Всичко, което ядем, оставя малки следи в нашите кости, така че по анализа на останките изследователите открили, че патагонците са имали смесено меню. Те са яли и наземни, и морски продукти.

Остават още много въпроси без отговор. Например ние не знаем колко време е отнемала деформацията на черепите, имало ли е специфика при различните типове деформация, имало ли е разлики за мъже и жени. Но със сигурност може да се каже, че малките деца не са имали избор по този въпрос.

Но ако се отчита колко хора днес са готови рязко да променят своите собствени органи, то не е чудно, че някои родители са решили да прекроят черепите на децата си, особено ако това им е давало повече шансове като възрастни, отбелязва BBC.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори