Защо е по-лесно да взимаме решения, които се отнасят до другите, отколкото такива, които засягат нас?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Лесно е да решаваме, когато става дума за друг и много трудно, дори изтощително, когато ние трябва да избираме. Изглежда има някакво противоречие – можем да дадем добър съвет на някого, но не спираме да правим грешки, когато става дума за собствения ни живот. Не трябваше да купуваме онези сладки от супермаркета, не ни трябваха нови джинси, а и наистина не трябваше да спорим с хората около нас. Все пак го направихме, защо?

Всъщност е доста просто.

Това е свързано с енергийното ниво в организма, по-научно казано, с нивата на глюкоза в тялото ни по време на взимане на решението. Кръвната ни захар по естествен начин се качва и пада – това е свързано с храненето и изразходването на енергия – но, оказва се е свързано и с всичко, което изисква размисъл.

Оказва се, че когато сме гладни, взимаме повече грешни решения. Този феномен е познат като „умора на решенията“ и се смята за основната причина, поради която ни е по-лесно да съветваме други хора, отколкото да следваме собствения си съвет.

Когато влезем в ролята на съветник, вече не страдаме от феномена „умора на решенията“. Вместо това, дори е почти освобождаващо да правим избор, вместо някой друг и ние се забавляваме.

Въпреки това, ако вие сте дълбоко загрижени или сте емпати, пак може да попаднете в „умора на решенията“. Резултатът може да е лош съвет, защото емпатите влагат много мисъл в намиране на най-доброто решение.

От кого да търсим съвет в такъв случай?

Според Еван Полман, професор по маркетинг в Училището по бизнес на Университета Уисконсин, най-добрия човек, от който може да потърсите съвет е такъв с по-ниски нива на емпатия, съпричастност.

Трябва да е някой, който цени високо собственото си мнение, защото този тип хора преследват своя интерес преди този на другите. Ако потърсите съвет от такъв човек, ще се поставите в процеса на взимане на решение и ще получите такова, което да дава най-добрия резултат за вас.

В крайна сметка, когато трябва да решавате за себе си, не го правете, ако сте уморени. Опитайте се да не пазарувате, когато сте гладни, защото ще купите много неща, от които нямате нужда.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори