Вярвате ли в свободата на волята?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


Ако лишите човека от вяра в свободната воля и го убедите, че решенията му се манипулират от външни сили, ще нанесете сериозен удар по неговото себеусещане и идентичност.

До този извод след експерименти са стигнали американски учени, автори на статия в изданието Social Psychological and Personality Science.

„Вярва ли човекът в свободната воля, или смята, че постъпките му се предопределят от природата и обществото – това има важни последствия за психическото му състояние“, отбелязва водещият автор на изследването Елизабет Сето (Elizabeth Seto).

За да уточнят влиянието на свободата на волята върху себеусещането на човека, учените събрали 300 доброволци и ги разделили на групи на случаен принцип. Те трябвало да пишат съчинение – за опит, потвърждаващ свободата на волята (едната група) и за нейното отрицание (втората група).

След това доброволците преминали тест, който оценявал тяхното чувство за собствено Аз. Оказало се, че невярващите в собствената си свобода на волята доста по-зле разбират себе си и страдат от самоотчуждение.

Във втория експеримент доброволците и в двете групи били поставени пред избор: да оставят малка сума пари при себе си или да я пожертват за благотворителност. След това ги попитали доколко искрена смятат постъпката си. Групата на „несвободната воля“ отбелязала сравнително висока неискреност.

„Тези резултати говорят, че властта над собствените постъпки и техните последствия са важен елемент в чувството за личност. Ако хората са уверени в свободата на собствената си воля, те повече се доближават до своето истинско Аз“, казва Сето. В бъдеще учените планират да изяснят, дали чувството за свобода поощрява аморалното поведение.

По-рано психолозите са стигнали до извода, че опитите да се намали вярата на човека в свободата на волята засилва агресията, поражда лъжи и конформизъм, а също отслабва чувството за благодарност. Други изследвания са установили, че самоотчуждението е свързано с повишена тревожност и депресивни състояния.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори