Защо европейци тръгват на джихад?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Al Jazeera
Антония Михайлова

Граждани на САЩ и Европа отиват да воюват на страната на терористи по собствено желание.

В Сирия и Ирак се сражават над 11 000 чужди бойци. Сред тях са граждани на САЩ и европейски страни. Учените обясняват защо те заминават и стават джихадисти, но за пълна картина все още няма достатъчно данни.

Американският президент Барак Обама в свое обръщение обеща да унищожи „Ислямска държава“, но за това ще му се наложи да унищожи немалко свои съотечественици и техни европейски другари, които масово се сражават в Сирия и Ирак на страната на джихадистите.

Британски изследователи от Международния център по изучаване на радикализацията при Лондонския кралски колеж са се опитали да изяснят защо жители на страни от Запада заминават да воюват на страната на екстремистите. Самият център е основан скоро след събитията от 11 септември.

В същото време американските изследователи не могат да се заемат с подобни въпроси – разузнаването им отказало предоставянето на данни за техните сънародници, воюващи в редиците на бойците от Близкия изток.

В статия, публикувана в научното списание Terrorism and Political Violence, те дори апелират властите на САЩ да им дадат информация, която да помогне да се разбере защо редови американци напускат страната си и стават джихадисти.

Особено интересни за учените са стенограми от разпити на такива хора. Независимо от оскъдната информация определено може да се каже, че европейци и американци тръгват да воюват в Близкия изток не поради „промиване на мозъка“, а по собствена воля.

„Младежите се радикализират още в родината. А причината е техният кръг на общуване. „Промиването на мозъци“ са глупости. Те просто общуват с приятели, а след това заминават със съзнанието, че тръгват да извършват справедливо дело“, обяснява Скот Атран, директор на френския Национален център за научни изследвания.

С него са съгласни и британците, изучавали този въпрос сред 450 чужденци, присъединили се към джихадистите. Общо на страната на терористите в Сирия и Ирак се сражават вече над 11 000 души от САЩ и Европа, граждани на 74 страни.

Тъй като данните на разузнаването са засекретени, се наложило учените сами да разговарят с джихадисти чрез Facebook или WhatsApp, от които те активно се ползват.

Изследователите успели да установят, че тръгвайки да воюват, европейците се установяват на Близкия изток и призовават на джихад свои приятели. Като пример учените посочват бойци от Портсмът и Кардиф, които заминали за Сирия преди две години, а след това по тяхна покана отишли и техни приятели.

Според оценките на изследователите около 85% от джихадистите са заминали да воюват поради приятелство, а не поради промиване на мозъка.

Учените се отнасят критично към заявленията на политици, че „Ислямска държава“ представлява сборище от психопати. Според тях феноменът европейци и американци, присъединили се към екстремистите, се нуждае от подробно изследване. Това би помогнало да се предотврати заминаването на жители на тези страни в горещи точки.

В тази насока са работили и психолози под ръководството на Кларк Маколи от Брин Мор колидж. Те успели да установят, че повечето американски мюсюлмани симпатизират на представители на терористичните организации, воюващи в Сирия срещу Башар Асад. Става дума за „Фронт за освобождение“ – „Джебхат ан Нусра“, явяваща се местен филиал на „Ал Кайда“, както и за редица по-малки организации.

Освен това те подкрепяли и „Ислямска държава“, която доскоро беше известна като „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, а от 2006 година е сменила няколко имена. Отношението към тази организация се променило едва след екзекуциите на двамата американски журналисти.

В същото време едва малцина от тези, които от душа подкрепят джихадистите, тръгват да воюват на тяхна страна. Като причина тук може да се посочат криза на личността, социални проблеми и обкръжение.

Учените настояват за подробно изучаване на този феномен, но засега са лишени от необходимия за изследване инструментариум. Очевидно спецслужбите трябва по-тясно да работят с науката.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори