Кървав Нил на спътникова снимка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA
Антония Михайлова

Нов спътник, изстрелян през февруари от Европейската космическа агенция (ESA), е позволил да се погледне на река Нил от необичайна гледна точка – реката на снимка е оцветена в яркочервен цвят.

На 16 февруари ESA изстреля спътника Sentinel-3A. В задачата му влиза мониторинг на състоянието на океаните, почвата, ледовете и атмосферата на Земята. Спътникът работи в рамките на научната програма „Коперник“, посветена на екологичното здраве на нашата планета.

Данните, които предоставят Sentinel-3A и друга апаратура, позволяват да се проследява динамиката на климатичните и прочие изменения.

Снимката, показваща водите на река Нил в кървавочервени оттенъци, е направена на 3 март 2016 година. Както се казва на сайта на ESA, реката всъщност не е променяла своя цвят – необичайното изображение се явява резултат от комбиниране на обикновена снимка с данните от радиометъра (уред, който фиксира енергийните характеристики на лъчението).

Изображението обхваща Сахара и други пустинни райони в Североизточна Африка. Покрай реката растат голямо количество растения и именно отделяната от тях топлина в инфрачервения диапазон е дала червения цвят на Нил на снимката.

А на следващата снимка на НАСА можете да видите как изглежда цъфтящият Атлантик от Космоса:

© NASA-NOAA's Suomi NPP

© NASA-NOAA’s Suomi NPP

Част от планктона, способна на фотосинтеза, се нарича фитопланктон. Към него се отнасят протококовите, диатомовите и други едноклетъчни водорасли, както и цианобактериите. Населявайки водата, тези организми служат като храна за зоопланктона и зообентоса.

През зимата, когато слънчевата светлина е малко, фитопланктонът избледнява, което му позволява да се крие успешно от своите естествени врагове. Своята роля играят и бурите, разбиващи плътните маси на планктона. А през пролетта фитопланктонът започва да се размножава бурно, което води до така наречения цъфтеж на водата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори