Цялата колекция от свитъци от Мъртво море на американски музей се оказа фалшива

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Разследване на една от най-ценните колекции на фрагменти от свитъци от Мъртво море разкри шокираща истина: нито един от 16-те фрагмента в колекцията не е автентичен.

Свитъците от Мъртво море, сбор от религиозни ръкописи съдържащи най-старите известни основи на Стария завет, са датирани от трети век пр. Хр. Голямата част от тези древни текстове са изложени в Йерусалим, но много други фрагменти циркулират на частния пазар, от където биват изкупувани от колекционери и музеи.

За съжаление, много изследователи в сферата на библейската археология подозират, че някои от тези предполагаеми реликви – особено сбор фрагменти, появили се през 2002 – са майсторски изработени фалшификати, които могат да заблудят дори експерти.

Подозренията бяха потвърдени през 2018, когато Музеят на Библията във Вашингтон (на стойност 500 млн долара) разкри, че най-малко пет от неговите фрагменти на свитъци от Мъртво море са фалшиви.

Оттогава насам музеят ангажира допълнителна научна помощ, за да разбере дали другите фрагменти в колекцията (за които слуховете твърдят, че са стрували милиони долари на частния пазар) са истински. Сега се оказва, че не са.

„След изтощителен преглед на всички кадри и според резултата на обстоен научен анализ, е очевидно че нито един от текст фрагментите на свитъците от Мъртво море в колекцията на Музея на Библията не е автентичен,“ казва Колет Лол, експерт в разследването на измами и директор на Art Fraud Insights.

„Нещо повече, характеристиките на предметите предполагат, че това са умишлени фалшификати, създадени през 20 век с цел да имитират автентични фрагменти от свитъците от Мъртво море.“

Резултатите са публикувани в доклад от 212 страници и са на база задълбочени научни тестове, в това число многоспектрална трансформация на изображения, традиционно и 3D изследване с микроскоп, микрохимично тестване и др.

„Във всички фрагменти, съдържащи надписи наблюдавахме модерно мастило, нанесено върху предварително подготвени повърхностни отлагания и напречни пукнатини и участъци на разслояване, които вече са налице върху подготвения материал,“ се казва в доклада.

„Изключително софистицирания и скъп метод да открием истината за нашата колекция може да се използва за осветляване на други съмнителни фрагменти и дори на авторите на фалшификацията,“ се казва в позицията на музея.

Пълният доклад от разследването може да бъде видян на страницата на Музея на Библията.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори