Защо сутрин дъхът в устата е неприятен

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Прилежно си миете зъбите, плакнете си устата с ментови и прочие орални разтвори, чистите се с конец, а сутринта така или иначе се появява неприятна миризма. Причината не е в небрежното ви отношение към зъбите, а в бактерии, които много обичат влажната и топла среда на устата. Размножаващи се бактерии, които изработват зловонни съединения, са главният виновник на лошия дъх, с който за съжаление няма що да се стори, освен веднага да се изтича в банята за нова сесия освежителни процедури.

Най-доброто е след събуждане веднага да измиете зъбите. Пастата и водата за уста, които имат съставки като ксилит, триклозан и етерични масла, създават неблагоприятна среда за бактериите. Въздействието им обаче не е дълготрайно. След известно време тези вещества се отмиват и бактериите отново започват да се размножават.

Защо ситуацията се влошава нощем? Защото през нощта значително се намалява отделянето на слюнка и течността, която отмива бактериите, е в минимално количество. В резултат за дълъг период от време „ухаещата” концентрация нараства и създава неприятна миризма.

Не става дума за няколко зле миришещи съединения, а за бактерии, които колонизират различни области на устата. Учените са изчислили, че в устите ни живеят повече бактерии, отколкото хора има на Земята. Разлагането им води до неприятната миризма.

Някои аминокиселини, с които се хранят бактериите, съдържат сяра, която допринася за зловонието, кадаверин (с трупна миризма), сероводород (с миризма на развалени яйца), изовалерианова киселина (с миризма на запарени крака), метантиол (мирише на екскременти), путресцин (миризма на гниещо месо) и триметиламин (с мирис на разлагаща се риба).

След този „симпатичен” списък няма как човек да не се „умили” при мисълта, че в устата му се събират най-кошмарните миризми, които може да си представи.

С други думи цяла нощ в устната кухина се създава огромен букет от противни аромати, което обяснява защо целувките за „Добро утро” губят романтичното си очарование.

Източник:  Gizmodo

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори