Земята „пулсира“ на всеки 27.5 млн. години, но не знаем защо

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Повечето учени са съгласни, че големи геоложки събития на Земята, като масови изчезвания, вулканични изригвания и движения на тектонични плочи са се случвали случайно във времето и ще продължат да се случват и в бъдеще.

Но ново проучване предполага, че тези епизоди са по-организирани, отколкото се смяташе досега.

Благодарение на напредъка в техниките и технологиите, използвани за датиране на материали, като скали, например, екип от геолози от Нюйоркския университет откри, че активността на Земята следва 27,5 милиона годишен цикъл, придавайки на планетата „пулс“ или изключително бавен пулс, ако искате.

Но изследователите не знаят какво го причинява. Те предполагат, че циклите на климата и движението на гигантските тектонични плочи на Земята, може да са предизвикани от този мистериозен пулс на планетата. Подобни цикли има и в орбитата на Земята в космоса, които стават на всеки 32 милиона години. Учените предполагат, че те също биха могли да поставят началото на тези събития.

„Независимо от произхода на тези циклични епизоди, нашите констатации подкрепят случая с до голяма степен периодични, координирани и периодично катастрофални геоложки записи, което е отклонение от възгледите, поддържани от много геолози“, казва Майкъл Рампино, водещ автор на изследването и професор по геология в Ню Йорк.

Тъй като техниките за датиране на събитията са се подобрили през годините, сега учените разполагат с по-ясни данни за времето на миналите събития случили се на Земята.

Така Рампино и колегите му са анализирали 89 „добре датирани големи геоложки събития“, включително „колебания на морското равнище“, „вулканични изливи“ и изчезване на морета и суши през последните 260 милиона години.

Те откриват, че тези глобални събития, групирани в 10 различни периода, пулсират или достигат връх на всеки 27,5 милиона години. Най-новата група събития се е случила преди около 7 милиона години, което означава, че следващите големи явления ще се случат след около 20 милиона години, обясняват изследователите.

Изследването е публикувано в списание Geoscience Frontiers.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори