Железният човек в армията на САЩ

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Marvel Studios Inc.
Антония Михайлова

Нов екзоскелет ще позволи на американските войници да станат свръхчовеци.

Той ще им помага да носят тежести, да тичат няколко километра и да не се травмират.

Америка не само снима филми за супергерои, но и създава разработки, които практически не отстъпват на тези, които присъстват в арсенала на свръхчовеците.

Така и в Агенцията по перспективни отбранителни научноизследователски разработки на САЩ (DARPA) не тръгнали да търсят лесни пътища и вече няколко години разработват костюм като на Железния човек.

Лаврите на Тони Старк не дават покой на местните учени, само че такъв екзоскелет ще може да се използва от всички военни, а не само от един човек.

Вече са проведени отделни и успешни изпитания на съставните части на екзоскелета. Сега те ще бъдат сглобени и тествани заедно.

Цялата програма е провеждана при непосредствената поддръжка на Изследователската лаборатория на армията на САЩ (ARL). Фактически в разработката на екзоскелета участват няколко независими групи в самата DARPA, а също дъщерната компания Google Ekso Bionic и редица университетски лаборатории.

На първия етап проектът включвал девет независими разработки, от които трябвало да се състои екзоскелетът. Сега техният брой е намален до шест.

Много от съставните части вече са изминали пътя от алфа- до бета-версии. Така е например с Air Legs – приспособление, благодарение на което натовареният от главата до петите войник да може да преодолее дистанция от една миля за четири минути. Тази задача вече е решена.

Сега се модернизират пневматичните задвижвания, които влизат в състава на конструкцията, закрепени към коленете и глезените, за да може разстоянието да превиши една миля.

В идеалния вариант изследователите искат да създадат за военните компактен екзоскелет, който да е толкова привичен за тях, както хидрокостюма за водолазите.

В същото време бъдещият екзоскелет няма да бъде използван като бронежилетка, например. Неговите разработчици уверяват, че главните задачи, които са поставили пред него, е да намали травматизма и да повиши физическите възможности. В бъдеще в екзоскелета ще бъдат внедрени и регенеративни компоненти.

За тестване на отделни части от екзоскелета специалистите на DARPA са избрали няколко войници, които три дни го изпробвали в обстановка, близка до бойната.

По-конкретно те се натоварили с по 55 кг снаряжение и се провирали по гори и дерета, тичали по селски пътища. Това било необходимо на специалистите, за да разберат в каква посока да модернизират екзоскелета и как да го направят универсален.

„Финалният прототип ще бъде представен още през 2016 година. А след това планираме да пуснем масовото производство“, уверява майор Кристофър Орловски, който ръководи проекта от страна на DARPA.

Освен този проект ARL финансира и създаването на лек тактически костюм за нападение (TALOS). Това ще бъде едновременно брониран и маневрен екзоскелет. Но засега той дори не е на етап прототип – изследователите все още избират материалите и се опитват да разберат как да захранят такава конструкция с енергия.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори