Животът е извънземен. Доказано! (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Находка на руски учени претендира да стане сензация и най-сетне да сложи точка в спора, как се е появил животът на Земята. Те са открили микроорганизми в отломки от метеорит, чиято възраст е приблизително същата, както и на нашата планета. А това е поредният факт в полза на хипотезата, че животът на Земята е донесен от Космоса.

Животът не се зародил на Земята, по-точно – не само на Земята. До този сензационен извод са стигнали руски учени, които изследвали метеорити и са открили в тях микроорганизми, чиято възраст превишава 4 милиарда години.

Нашата планета, а и цялата Слънчева система едва се били формирали, така че родината на „фосилизираните космически пришълци“ трябва да се търси извън нейните предели. Къде точно, е въпрос, над решаването на който си блъскат главите астробиолози от цял свят.

„Не планети, а да речем имало е някакви тела, на които е имало локви, езера, ручеи, малки морета и там са живели тези неща“, размишлява академикът от РАН Алексей Розанов, директор на Палеонтологичния институт „А. Борисяк“ към РАН.

Под електронен микроскоп учените са открили прости организми и в метеорит, който, както се смята, се е отделил от Марс. Това заяви и американският изследовател Маккейн, само че необичайните обекти на неговите снимки бяха прекалено малки и не успяха да убедят научния свят.

Когато акад. Розанов представил своите доказателства, от съмненията за съществуването на извънземен живот не останала и следа.

Бактериите могат да преодоляват космическите разстояния във вътрешността на комети, замразени в леда. Това предположение на учените се потвърждава от експерименти в Антарктида, в Сибир и в Открития космос. Микроорганизми са открити и в космически прах, който се е отложил върху обшивката на МКС.

По-рано се смяташе, че радиацията и промените в температурите убиват всичко живо. В лаборатория космическите образци били сравнени със земните – оказало се, че на орбита съществуват т.нар. екстремни бактерии, които на Земята живеят в горещи източници и вулканичната лава.

Версията на акад. Розанов и колегите му е, че нашата планета е била засята с прости микроорганизми от масирана бомбардировка на комети още в самото начало на своето развитие.

Тези организми, които са извлечени от кората чрез обветряне, са на повече от 2,5 млрд. години. Това означава, че сушата, за разлика от нашите представи, е била колонизирана от организми веднага щом се е появила.

Наскоро и европейски астрофизици откриха доказателство за зараждането на живота в Космоса. В газов облак, който се намира в нашата галактика, на 26 000 светлинни години от нас, те са открили особени молекули, които влизат в състава на ДНК.

Така че земният живот може да не се окаже единствен. И успоредно с нашата цивилизация в Космоса може да се е зародила, еволюирала и развила друга, не изключват учените.

Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори