Змии са най-вероятния източник на новия смъртоносен коронавирус

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Змиите – китайският краит и китайската кобра – може да са оригиналният източник на новооткрития коронавирус, който е предизвикал огнището на смъртоносно инфекциозно респираторно заболяване в Китай тази зима.

Заболяването е съобщено за първи път в края на декември 2019 г. в Ухан, основен град в централен Китай и бързо се разпространява. Оттогава болни пътници от Ухан са заразили хора в Китай и други страни, включително САЩ.

Използвайки проби от вируса, изолирани от пациенти, учените в Китай определиха генетичния код на вируса и използваха микроскопи, за да го фотографират. Патогенът, отговорен за тази пандемия, е нов коронавирус.

Той е в същото семейство от вируси като добре познатия тежък остър респираторен синдром коронавирус (SARS-CoV) и коронавирус в Близкия изток (MERS-CoV), които убиха стотици хора през последните 17 години. Световната здравна организация (СЗО) определи новия коронавирус като 2019-nCoV.

Все още има много въпроси, на които трябва да се отговори, за да се ограничи разпространението на тази заплаха за общественото здраве.
Името на коронавирус идва от неговата форма, която наподобява корона или слънчева корона, когато се изобразява с помощта на електронен микроскоп.

Коронавирусът се предава във въздуха и инфектира предимно горните дихателни и стомашно-чревни пътища на бозайници и птици. Въпреки че повечето от членовете на семейството на коронавирусите причиняват само леки грипоподобни симптоми по време на инфекция, SARS-CoV и MERS-CoV могат да заразят горните и долните дихателни пътища и да причинят тежки респираторни заболявания и други усложнения при хората.

Този нов вирус – 2019-nCoV причинява подобни симптоми като SARS-CoV и MERS-CoV. Хората, заразени с тези коронавируси, страдат от тежка възпалителна реакция.

За съжаление няма налична одобрена ваксина или антивирусно лечение за коронавирусна инфекция. Необходимо е по-добро разбиране на жизнения цикъл на 2019-nCoV, включително източника на вируса, как се предава и как се репликира, както за предотвратяване, така и за лечение на болестта.

Както SARS, така и MERS са класифицирани като зоонозни вирусни заболявания, което означава, че първите пациенти, които са били заразени, са придобили тези вируси директно от животни. Това е било възможно, защото докато е бил в организма на животното, вирусът е придобил серия от генетични мутации, които са му позволили да се размножава вътре в човека.

Така тези вируси вече могат да се предават от човек на човек. Теренните проучвания показват, че първоначалният източник на SARS-CoV и MERS-CoV са вид прилепи, а палмовото циви (бозайник, произхождащ от Азия) и камили са служили като междинни домакини между прилепите и хората.

В случай на коронавирусна болест през тази 2019 г., докладите посочват, че повечето от първата група пациенти, хоспитализирани, са работници или клиенти на местен пазар на едро с морски дарове, които също продават преработени меса и живи животни, включително домашни птици, магарета, овце, свине, камили, лисици, язовци, бамбукови плъхове, таралежи и влечуги.

Въпреки това, тъй като никой никога не е съобщавал за намирането на коронавирус, заразяващ водни животни, вероятно е коронавирусът да произхожда от други животни, продавани на този пазар.

Хипотезата, че 2019-nCoV е дошъл от животно именно от този пазар, е силно подкрепена от нова публикация в Journal of Medical Virology. Учените извършват анализ и сравняват генетичните последователности на 2019-nCoV и всички други известни коронавируси.

Изследването на генетичния код на 2019-nCoV разкрива, че новият вирус е най-тясно свързан с две проби от коронавирус, подобни на SARS от Китай, като първоначално се предполага, че подобно на SARS и MERS, прилепите може да са източник на 2019-nCoV.

Освен това авторите са установили, че кодиращата последователност на ДНК на 2019-nCoV шип протеин, който образува „короната“ на вирусната частица, разпознаваща рецептора в гостоприемна клетка, показва, че вирусът на прилеп може да е мутирал преди да зарази хората.

Но когато изследователите извършват по-подробен био анализ на последователността на 2019-nCoV, това предполага, че този коронавирус най-вероятно идва от змии.

Изследователите използват анализ на белтъчните кодове, предпочитани от новия коронавирус и ги сравняват с протеиновите кодове от коронавирусите, открити в различни животни-гостоприемници, като птици, змии, мармоти, таралежи, прилепи и хора. Изненадващо, те откриват, че протеиновите кодове в 2019-nCoV са най-сходни с тези при змиите.

Змиите често ловуват прилепи в дивата природа. Докладите сочат, че змиите са били продавани на местния пазар на морски дарове в Ухан, което повишава възможността 2019-nCoV да е скочила от гостоприемни видове – прилепи – към змии, а след това и към хора в началото на това огнище на коронавирус.

Как обаче вирусът може да се адаптира както към хладнокръвните, така и към топлокръвните гостоприемници остава загадка.

Авторите на доклада и други изследователи трябва да проверят произхода на вируса чрез лабораторни експерименти. Търсенето на вируса 2019-nCoV при змии би било първото нещо, което трябва да се направи. От избухването обаче пазарът на морски дарове е дезинфекциран и затворен, което прави трудно предизвикателство да се проследи новият вирус.

За да се потвърди произходът на вируса, е необходимо вземане на проби от ДНК от животни, продавани на пазара, и от диви змии и прилепи. Направените констатации ще дадат представа за разработването на протоколи за профилактика и лечение на новото заболяване.

Избухването през 2019 г.-nCoV е още едно напомняне, че хората трябва да ограничат консумацията на диви животни, за да предотвратят зоонозни инфекции.


Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори