Зомби апокалипсис в света на бактериите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Racheli Ben-Knaz Wakshlak, Rami Pedahzur, David Avnir
Антония Михайлова

Изглежда, страшните сценарии на филмите за зомби апокалипсис намират потвърждение в реалния живот. Но да не бързаме да търсим укритие в подземни бункери. Засега драматичните събития се развиват само в света на бактериите.

Учени от Еврейския университет в Йерусалим са открили, че микроорганизми, загиващи в резултат от отравяне със сребро, започват да убиват живите си съседи. Изследването е публикувано в изданието Scientific Reports.

Среброто се използва в медицина от хиляди години и учените отдавна познават антибактериалните му свойства. Йоните на метала образуват отвори в мембраната и се свързват с нуклеиновите киселини на ДНК, нарушавайки работата на клетките. Но досега никой не е обръщал внимание, че загиващите микроорганизми представляват смъртна заплаха за живите си събратя.

Дейвид Авнир (David Avnir) и колегите му обработвали с разтвор на сребърен нитрат култура на псевдомонас аеругиноза. След това учените внимателно почистили загиналите клетки от остатъците от смъртоносната течност и ги поставили редом с живи бактерии. Така станало ясно, че в резултат на такова съседство загиват 99% от живите бактерии.

За да установят причините на това явление, учените разгледали поразените от сребро бактерии под електронен микроскоп. Оказало се, че, загивайки, клетките като гъби попиват в себе си сребърните наночастици, които след това се изхвърлят навън и поразяват нови организми.

Следващите експерименти показали, че при ниски концентрации на сребро действието на разтвора приключва по-бързо, тъй кат опървата партия от попадналите в него бактерии отстранява всички сребърни йони от него. При повишени концентрации „зомби ефектът“ се проявява не само в първото, но и във второто поколение бактерии, които поглъщат достатъчно сребро за убийството на третата вълна микроорганизми.

Според специалистите откритието ще помогне за ефективното използване на антибактериалните средства на основата на сребро, които се прилагат широко в медицината.

Днес среброто се използва за обработка на тежки рани и стерилизация на помещения. Освен това съществуват перални машини, които обработват дрехите със сребърни йони и дори противомикробни чорапи със сребърни нишки.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори