13 годишен откри кралско съкровище от времето на викингите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Невероятно рядка находка: съкровище от времето на викингите беше открито на германския остров Рюген в Балтийско море.

Откритието е дело на 13-годишно момче и неговия учител. Намерени са огърлици, перли, брошки, гривни, пръстени и около 600 сребърни монети. Голяма част от предметите се свързват с известен крал на викингите, живял преди 1000 години.

„Това е най-голямата находка на такива монети в югоизточния Балтийски регион“, заяви археолог от Мекленбург – Западна Померания.

Аматьор археологът Рене Шьон и студентът Лука Малашниченко, доброволци към държавната археологическа служба, изпълзвали метал-детектори за търсене на съкровища през януари, когато открили нещо, което приличало на парче алуминий.

Когато го занесли в държавния археологическия офис обаче, се оказало, че всъщност е много повече – сребърна монета, идентифицирана от ерата на викингите с произход търговското средище Хедеби…

При последвалите разкопки на същото място археолозите се натъкнали на сектор от 400 квадратни метра площ, съдържаща много по-голямо съкровище.

Датският крал Харолд Гормсон (910-987), останал в историята като Синия зъб (Bluetooth), бил един от първите крале на Дания и е човекът, покръстил датчаните.

Всъщност Блутут (Bluetooth) технологията е кръстена на него, заради комуникационните му умения, а логото на блутут се състои от ‘H’ и ‘B’, което са неговите инициали.

Царуването на Синия зъб било прекратено от неговия син Свейн Форкбеард, който се разбунтувал и свалил баща си от трона, а Харолд избягал в Померания – североизточна Германия, при Балтийско море – където умрял около година по-късно.

Откритите монети са датирани от археолозите към времето, в което Синия зъб е пребивавал в района. Най-старата монета, дирхам от Дамаск, е от 714 г., а най-новата е пени от 983 г.

„Имаме много рядък случай на откритие, което комбинира исторически източници“, обяснява археологът Детлеф Янцен пред The Guardian.

В района са правени и други находки от времето на краля като съкровището от Хидензее, съдържащо както християнски символи, така и артефакти от злато, обозначени с чука на Тор.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори