Учени доказаха, че жените воини при викингите не са легенда

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изследователи от университетите в Стокхолм и Упсала откриха нови доказателства на базата на ДНК, че легендарните жени войни при викингите са съществували реално. Откритието е ценно исторически, антропологически и от социална гледна точка, защото показва, че воюването не е било само мъжка работа при викингите.

Останки изкопани през 80-те години на 19 век, на воин с въоръжение се оказват на жена, според съвременните ДНК изследвания. Първоначално се е считало, че костите принадлежат на мъж, но с нова ДНК технология се доказва, че те са от жена, което просто потвърждава истинността на сагите на викингите.

За да се получи пълната картина, са си сътрудничили  археолози и генетици при новото изследване на гробницата с останките на воина. Извлечена е ДНК от скелета, като се доказва, че воинът не е имал У хромозома, а две Х хромозоми. Номадският живот на жената воин се доказва чрез изотопен анализ, допълващ вече известните факти за историците от организацията на военните общества  в Северна Европа през 8,9 и 10 век.

„Това е първото генетично доказателство, потвърждаващо съществуването на воини жени при викингите“, казва професорът от университета Упсала, Матиас  Якобсон.

В гробницата на жената воин са открити и игрални фигурки с дъска, което показва, че тя е била офицер, работеща за избиране на тактиката и стратегията за битките.

Новите технологии за изследване на артефакти и останки от хора, дават възможност за по-задълбочено проучване на човешкото общество в различни исторически епохи. Писмени свидетелства за съществуването на жени воини при викингите има, но сега това е първото научно доказателство за тяхното реално съществуване.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Антропология · Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори