Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха огромна смъртоносна брадва от времето на Викингите

22 юли 2016 г. в 10:28
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:22

Археолози изровиха най-голямата викингска брадва откривана някога. Находката е направена в Дания, в гроб от 10 век, в който почиват останките на „могъща двойка“.

Кирстен Нелеман Нилсен, археолог към Музея на Силкеборг, водещият на разкопките в района на град Хааруп казва, че датските брадви като тази, открита сега, са били най-страшното оръжие от ерата на викингите.

Малко е нестандартна“, казва той, защото е „доста по-голяма и доста по-тежка“ от други подобни брадви от онова време. Трябва да е имала много дълга дръжка и е било наложително да се използва с две ръце, допълва той пред Live Science.

Простотата на могъщата брадва, без някакви декорации или инкрустации, доказва, че оръжието не е било просто за украса. „Не е особено луксозна“, казва още Нилсен.

Човекът в гроба е бил положен в земята само с неговата брадва. „Не е притежавал нищо, което да бъде заровено заедно с него, което означава, че се е идентифицирал единствено с огромното си оръжъие“.

Брадвата в гроба е един от артефактите, открити във Викингската гробница край Хааруп. Наричат я още „dødehus“, което азначава „къща на смъртта“ на датски. Гробът е изграден с дървена палисада, покривна структура с размери 13 х 4 метра, която покрива и двата гробни места.

Гробницата е датирана от 950 г. В нея са положени останките на мъж и жена. Те са идентифицирани по дрехи и принадлежности, тъй като единственото оцеляло нещо от тях е кичур черна коса, открита сред женските дрехи.

Жената е погребана в дървен ковчег, което е свидетелство за благородния й произход, а чифт ключове, открити сред вещите й доказва водещата й роля в общността, твърдят археолозите.

Ключовете са били символ на власт и благородство в Дания, а и на други места в Европа в средните векове, а традицията вероятно датира от много по-рано, обяснява Нилсен. Един от ключовете отваря малко дървено сандъче със стоманени халки, заровено в гроба. Жената е притежавала също златни и сребърни вещи, открити сред дрехите.

Според археолозите двамата в гроба може да не са били съпрузи, но със сигурност са били „могъщата двойка“ в общността. Особеното тук е, че двамата са погребани всеки в своя си гроб но рамките на една и съща структура. Не може да се каже дали са брат и сестра или съпрузи, но определено тези двамата са командвали, най-влиятелните хора в общността.

По някое време по-късно останките на втори мъж са погребани в същия гроб. Той също е изпратен към вечния си сън заедно със своята брадва, но тя далеч не е толкова огромна, колкото първата. Според Нилсен, вторият мъж вероятно е роднина или наследник на първия. Той също е бил воин. „Двамата имат бойни брадви и определено са били воини.“

Този гроб в Хааруп не прилича на никой друг викингски гроб, откриван досега. „Уникален е, единствен по рода си, не съм виждала нищо подобно досега“, завършва Нилсен.

Няма много свидетелства от времето на Викингите. Досега са откривани само техни гробници. Няма находки с техни селища или домове. Гробовете са единственият начин да научим нещо повече за тях.

Тагове:
Категории на статията:
Археология