3 прости стъпки за усвояване на всеки нов материал, според носителя на Нобелова награда за физика Ричард Фейнман

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ричард Фейнман (Briola giancarlo/Wikimedia Commons)
Ивайло Красимиров

С напредването на възрастта научавването на нещо ново се превръща в по-комплексен, предизивкателен и продължителен процес. Усвояването на непознат материал обаче, не трябва да е толкова труден и болезнен процес, независимо дали си още в училище или не. Особено ако се допиташ до носителя на Нобелова награда, физика Ричард Фейнман. Той е съставил проста формула от три стъпки, която помага да научиш нещо ново не само по-бързо, но и на по-дълбоко ниво.

Фейнман обяснява, че има голяма разлика между това да знаеш нещо и да знаеш името на нещо и в интервю дава следния пример: например някой може да ти покаже малка птичка и да ти обясни, че това е дрозд с кафява гушка. Може дори да ти каже, че на немски тази птица се нарича halzenfugel, а на китайски е chung ling.

Може да запомниш тези факти до края на живота си, но все още не знаеш абсолютно нищо за самата птица – къде живее, мигрира ли, как звучи песента й …

Това е очевиден пример за гледната точка на Фейнман, но той е приложим за далеч по-комплексни теми.

Вземете например електрическата проводимост на водата – това е фундаментална част от начина, по който възприемаме заобикалящия ни свят, но учените разбират как точно се случва след 200 години изследвания.

Дълбокото разбиране на новия материал е ключово, дори само да се опитваш да вземеш изпит, защото нямаш представа кой аспект на въпроса ще ти се падне.

Научи се как да учиш от гения, използвайки неговата собствена Фейнман техника:

Стъпка 1. Обясни го на дете

Вземи тефтер, напиши най-отгоре името на това, което учиш и го обясни от началото до края, сякаш го разясняваш на дете.
Ако се чудиш как да разясниш квантовата механика на дете, не забравяй, че xkcd успя да обясни науката за ракетите, използвайки само 1000-та най-често срещани думи в английския.

Тъкмо това е ключът тук – когато пишеш обясненията си като за 8 годишен хлапак, няма как да се криеш зад комплициран жаргон и научни термини, които всъщност и ти не разбираш.

Когато напишеш една идея от начало до край на прост език, така че да може да бъде разбрана от дете, ти се принуждаваш да разбереш цялата концепция на по-дълбоко ниво и да опростиш взаимовръзките между отделните й елементи.

Ако не можеш, тогава имаш разбиране къде точно са ти пропуските.

Стъпка 2. Прегледай пропуските

Вече знаеш какво точно не ти е ясно и можеш да му отделиш специално внимание – намери отговорите и повтори Стъпка 1. Продължавай да го правиш, докато установиш, че нямаш пропуски.

Стъпка 3. Организирай и опрости

Вече имаш пълно обяснение по новия материал, което е просто и достатъчно ясно, за да го разбере и дете.
Опитай да го опростиш още, доколкото е възможно и го прочети на глас – това ще ти позволи да идентифицираш дали има неубедителни моменти.

Стъпка 4. (по желание) Пробвай с истински човек

Може наистина да пробваш с някой осемгодишен, но вероятно ще имаш проблем да задържиш вниманието му, така че се тествай с приятел.

Ако той не може да разбере нещо и ти не си в състояние да му го обясниш, значи имаш пропуск.

Това е техниката на Фейнман.

Не е бърза (няма бърз начин), пак трябва да положиш усилия в ученето, но ако го правиш както трябва, гарантирано ще имаш дълбокото разбиране по темата и няма да излети от главата ти в момента, в който излезш от изпита.

Може да гледаш и това видео, за да видиш техниката в действие.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вдъхновение

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори