Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 типа трудни хора и как да се дистанцираме от тях

24 юни 2016 г. в 07:55
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:27


Всички срещаме трудни хора в живота си, които похабяват времето и енергията ни. Важното е да се научим как да запазим дистанция от тях.

Обкръжението от позитивни и окуражаващи личности ни прави по-позитивни и ни позволява да бъдем най-доброто, на което сме способни. Обратно, ако сме обградени от трудни хора, не е изключено да започнем да се влияем от техните навици или скоро да открием, че поставяме техните драми пред собствените си потребности.

Как да се дистанцираме, ако трудната личност е член на семейството или близък приятел? Лесно е да се запази неутралност, когато ситуацията не ни засяга пряко, но се изисква истински кураж, за да се отдалечим от близки хора, които влияят зле на психическото ни здраве.

ЕТО НЯКОЛКО ХАРАКТЕРНИ ТИПА НЕГАТИВНИ ЛИЧНОСТИ И СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТЯХ.

Нарцисисти

Нарцисистите винаги поставят себе си на първо място, над всички други. Те позволяват на хората в живота си да галят собственото им его и могат да са изключително манипулативни, за да постигнат каквото целят. За нас това означава едно: че често ще сме принудени да правим неща, които не желаем. Оказваме се брутално употребени, още преди да сме осъзнали какво се случва.

За да си върнем контрола от нарцисист, трябва да поставим ясни граници и да създадем правила и то не само за тях, но и себе си. Трябва да осъзнаем, че никога не можем да направим нарцисиста щастлив и просто да престанем да се опитваме, защото не си струва. Нарцисистът има постоянна нужда от оценка и възхвала от околните и – ако престанем да му я даваме – е твърде вероятно да се пренасочи към друг, от когото ще ги получи.

Хаотици

Палавниците са едно, но хората, които обичат да създават хаос където и да се намират, са нещо съвсем различно. Този типаж съществува, за да всява драми с налудничавото си поведение. Те са тези, които ще хвърлят камък във водата и ще се отдръпнат, за да видят как пръските обливат всички, но не и тях. Да сме приятели на любител на хаоса е прекалено изтощително, защото постоянно сме в напрежение кой ще е следващият трик, който ще извади от ръкава.

Най-добрият начин да се справим с хаотик е да останем безпристрастни и да се отдръпнем от ситуацията. Така можем да видим през очите на другите колко деструктивно и безсмислено е неговото или нейното поведение. Опитайте се да не се поддавате на емоцията от съпричастността с техните драми и ще ги видите такива, каквито всъщност са: тъжни и отегчени извори на проблеми.

Негативни хора

Да сте имали приятел, който изпива и капчицата ви останала енергия с постоянната си негативност? Хора, които вечно се оплакват, негодуват и проклинат живота са в състояние да ви сринат психически. Също както някой, който се смее, често разсмива и хората около себе си, така и негативният човек разпръсква наоколо мрак и тъга. А това може да има пагубен ефект за душевното ни здраве.

Ако сте обградени от негативност, най-добрият подход е да не наливате масло в огъня. Просто вземете решение да се спасите от пороя оплаквания, или да пропуснете роптаенето в офиса, и се махнете от негативната атмосфера. Не е необходимо напълно да прекъсвате контактите си с негативна личност, но се опитайте да сте в компанията й само, когато е по-позитивна и правете всичко възможно, за да насърчавате това нейно проявление. Страхотен начин да помогнете за промяната на нечие поведение е да представите самите себе си в позитивна светлина. Затова е важно да познаваме и собствените си мрачни настроения.

Зависими хора

Спомняте ли си онази бедна приятелка, която няма да стори нищо, освен ако не отидете с нея? Започвате ли да чувствате вина, само защото искате да прекарвате повече време с други или сами, а знаете, че този човек ще го приеме зле? Зависимите хора могат да са изтощаващи, дори когато не си дават сметка за ефекта си върху вас. Не искате да ги разстройвате, но трябва да опитате да ги окуражите да са по-самостоятелни.

Ако имате зависим приятел или член на семейството, се опитвайте да се уверите, че има собствени планове, а не разчита изцяло на вас. Можете например да му предложите да се види със стари приятели или изобщо да направи нещо, което е интересно за него или нея, но не е задължително да ви включва. Дори може малко да поизопачите нещата, ако се чувствате затънали в рутина. И така, не бъдете на разположение всеки петък вечер, ако тогава е времето, в което обичайно се срещате със съответния човек. Така ще му дадете стимул да поддържа контакт и с други хора, защото вие явно няма да сте винаги свободни.

Категории на статията:
Психология