6 напитки, които изглеждат здравословни само на пръв поглед

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

С напредването на възрастта метаболизмът започва да се забавя. Начинът на хранене, който в тийнейджърските години не е представлявал проблем, постепенно започва да се отразява негативно на зрелия организъм. Телесното тегло започва да се увеличава и дори така наречените здравословни храни не могат да помогнат да се отслабне. Прекалените количества и от най-полезната храна водят до увеличаване на теглото. Тук изходът е контрол не само на вида храни, които поемаме, но и на тяхното количество.

Но дори и контролираното количество няма да помогне, когато при хранене поемаме големи количества калорични напитки. Тук обаче има и друга опасност. Изследвания показват, че калориите поемани от течности не предизвикват насищане, както това става при твърдите храни. Това води до желанието за поемане на още калории и неминуемо води до увеличаване на телесната маса.

Ето шест примера за напитки, които дори да изглеждат здравословни водят до негативни последици за здравето.

1. Плодови сокове

Всеки обича плодови сокове, наред с добрия вкус, те имат и здравословно въздействие върху организма. Проблемът обаче идва с калориите и големите количества, които доста хора приемат. Според експерти, дневната доза на плодовия сок, който приемате не бива да превишава 250 мл. Дори и по-леките плодови сокове често пъти имат добавена захар. Избягвайте напитки определяни като „плодова напитка“ или „плодов коктейл“ . Под това име обикновено се крият напитки с доста калории. Някои от тях съдържат повече от 30 гр. захар в 200 мл.

2. Газирани напитки

Не е изненада, че те са също в списъка с напитки, с употребата на които трябва да внимаваме. Те са направени от оцветители, изкуствени аромати и захар. При една стандартна газирана напитка от 500 мл. вие поемате около 240 калории,  75 гр. натрий и 65 гр. захар. Нищо друго, което малко поне би могло да бъде полезно за организма ви. Понякога се опитваме да избягаме от калориите на газираните напитки  като пием такива с подсладители. Това обаче не помага, защото този тип питиета ни карат да приемаме повече храна. Това е така, защото организмът не получава калориите, които асоциира със сладкия вкус и търси още и още калории.
В тази категория влиза и подсладеният студен чай. Ако погледнете описанието на неговото съдържание, то не се отличава много от това на газираните напитки. Чаят може да бъде полезна напитка, но по-добре си го правете сами и го подсладете с малко мед.

3. Енергийните напитки (те дори на пръв поглед не изглеждат здравословни)

Много хора търсят тяхната помощ за да усетят сила и енергия. Кофеинът обаче не е добро решение за повечето хора, а в 250 мл. от енергийните напитки освен „конската“ доза кофеин има и над 130 калории  и над 30 гр. захар. Често пъти стимулиращите напитки имат и други съставки, които биха могли да бъдат още по-опасни.

4. Смути (което не сте си приготвили вие)

Да си приготвиш смути у дома може да бъде приятно и полезно изживяване. Това, което ще купите от магазина е друга история. Изследвания показват, че половин литър от него съдържа над 850 калории, 32 грама мазнини и 125 гр. захар. Това е всичко друго, но не и здравословна и полезна напитка. В този вид смутита, често пъти търговците добавят сладолед за да получат нужната консистенция. В къщи тя обикновено се получава с включването в напитката на банан или кисело мляко.

5. Напитки с кафе

Повечето хора започват деня с чаша кафе. Кафето има и своите положителни и полезни страни, но не и когато към него се прибавят неща като сметана, сладолед, шоколад, сиропи и пр.
Голяма чаша с кафе, към което е прибавена сметана и шоколад вече има близо 600 калории и съдържа 26 гр. мазнини. Това само по себе си е достатъчно за две закуски, но не предлага полезни съставки, като фибри или протеин, от които се нуждаете за да имате сили през деня. И помнете, че кафето е напитка, а не десерт.

6. Коктейли

Учените и диетолозите са съгласни, че чаша вино през деня е нещо полезно. Трябва да се знае обаче, че концентрираният алкохол е високо калоричен. Обикновено в 50 мл. се съдържат над 100 калории.  Когато в една коктейлна напитка добавите и още доста захар, сиропи, сметана и други маслени инградиенти, превръщате вашия коктейл Пиня Колада в равностоен по калории на вечерята.

Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори