7% от човешката ДНК се споделя уникално с други хора

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Приблизително 7% от генома на хората се споделя уникално с други хора, а не от други ранни предци, според проучване, публикувано в Science Advances.

„Това е доста малък процент“, казва за AP Нейтън Шефер, биолог от Калифорнийския университет и съавтор на статията.

„Този вид открития са причината учените да се отказват от мисълта, че ние, хората, сме толкова различни от неандерталците.“

Изследователите са използвали ДНК, получена от фосилни останки на вече изчезнали неандерталци и денисовци, датиращи от преди около 40 или 50 000 години, както и от 279 съвременни хора от цял ​​свят.

Изследователите установяват, че 1,5% от генома на хората е уникален за вида и е споделен между всички живи хора днес.

„Можем да кажем, че тези региони на генома са силно обогатени за гени, които са свързани с невронното развитие и мозъчната функция“, каза за AP биологът Ричард Грийн, съавтор на статията.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори