Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Озоновата дупка над Антарктида намалява

18 септември 2024 г. в 16:45
Последно: 18 септември 2024 г. в 16:05

Озоновият слой на Земята се възстановява, съобщиха учени от Службата за атмосферен мониторинг „Коперник“. Последните наблюдения показват, че озоновата дупка над Южния полюс е по-малка от предишни години и се е образувала по-късно.

Към 13 септември площта на дупката е с 18,48 милиона квадратни километра по-малка от същия период на миналата година. Учените предупреждават, че тази промяна до голяма степен се дължи на глобалните климатични модели.

Но има основание да се смята, че озоновият слой ще се възстанови напълно през следващите 40 години.

Озоновият слой е важен за живота на планетата, защото спира вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.

През 1985 г. Британската антарктическа служба откри, че в района на Антарктика се е отворила огромна дупка. Отваря се всяка година с наближаването на пролетта и позволява на UV лъчите да проникнат през повърхността.

Наблюденията показаха, че през 2024 г. образуването на дупката е било много по-бавно от обикновено.

Започва да се появява едва през септември, докато преди това се е случвало в средата до края на август. Според прогнозите до началото на декември дупката ще се затвори напълно.

Учените подчертават, че образуването на озоновата дупка се влияе от много фактори, от вулканични изригвания до изменението на климата.

Основният фактор обаче е използването на фреони или хлорфлуорвъглеводороди – вещества, разрушаващи озоновия слой.

През ХХ век те са били използвани активно в производството, което е довело до разрушаване на озоновия слой.

Протоколът от Монреал от 1987 г. забрани използването на хлорфлуорвъглеводороди, но последствията от тяхното влияние ще се усещат още много години, пише The Daily Mail.

Категории на статията:
Климат